Имотният гигант China Evergrande Group обяви, че не може да продава имоти и други активи достатъчно бързо, за да обслужва огромните си дългове от 300 милиарда щатски долара и че паричният му поток е под "огромен натиск", предава Guardian. Изявлението разгневи инвеститори в компанията, които обсадиха сградата на централата, искайки среща с представители на корпорацията, които да им дадат обяснение за случващото се. Такава не се състоя.

Няколко часа след обсадата на централата в Шенжен, от компанията отрекоха да са в несъстоятелност.

Китайската Evergrande разчита на рискови сенчести заеми

Най-задлъжнелият строител в Китай разчита все повече на сенчести заеми

Koмпaниятa нaмaлявa дългa cи, нo тoй изглежда пo-тpyдeн зa изплaщaнe

Evergrande публикува изявление до фондовата борса в Хонконг, в което се казва, че значителен спад в продажбите ще продължи до края на септември, което вероятно ще влоши още повече ликвидността на компанията и паричния й поток. Според представители на имотния гигант, "продължаващите негативни медийни съобщения" за влошаване на доверието на инвеститорите води до още по-голям спад в продажбите през септември - обикновено силен месец за Китай.

Днес акциите на групата спаднаха с близо 10% на борсата в Хонконг. От компанията изпитват проблеми и с продажбата на нейните електрически превозни средства и дъщерните дружества за обслужване на имоти, което накара акциите в тези бизнеси да паднат съответно с 22% и 8%.

Evergrande е една от най-задлъжнелите компании в света и тази година акциите й се сринаха със 75%. Натрупаните дългове на компанията се комбинират с рестрикциите срещу индустрията от страна на Пекин и това допълнително подранва кризата.А тя доведе до отчаяни протести от страна на малки инвеститори и купувачи на жилища, които искат да им се върнат парите.

Китайска компания за електромобили струва $87 милиарда, без да е продала и една кола

Китайска компания за електромобили струва $87 милиарда, без да е продала и една кола

Тя принуждавала служителите си да продават имоти, за да може отчетът ѝ да изглежда добре

От имотната компания предлагат на инвеститорите да приемат 10% от главницата и лихвите от падежа на инвестициите им сега, а останалата част на вноски през следващите 3 месеца.

В доклад на Capital Economics се казва, че Evergrande има 1,4 милиона имота, които е поела ангажимент да завърши. Те вече са заплатени предварително.