Китайската Evergrande Group, най-задлъжнялата строителна компания в страната, има да свърши още много работа за вършене, докато се опитва да спечели инвеститорите на своя страна с планове за намаляване на дълговете и диверсифициране на бизнеса си, пише Bloomberg.

Докато акциите на Evergrande се плъзгат към 15-месечно дъно и доларовите й облигации падат, едно от основните притеснения е, че компанията продължава да разчита на сенчесто финансиране в Китай.

Макар че намалява дълга си, Evergrande разчита все повече на сенчесто финансиране

Източник: Evergrande

Макар че намалява дълга си, Evergrande разчита все повече на сенчесто финансиране

Базираният в Гуанджоу строител, управляван от милиардера Хуи Ка Ян, намали дълга си от 671 млрд. юана (97 млрд. долара) с 8.4% през първата половина на годината, най-вече чрез изплащане на банкови заеми.

Компанията обаче е постигнала по-малък успех в намаляването на експозицията си на високорисково доверително финансиране: то представлява около 45% от общия размер на заемите на Evergrande в края на юни, най-голямата част от дълга й от поне 8 години.

Повечето от публично търгуваните китайски строителни компании са по-малко зависими от подобно финансиране. Longfor Group Holdings и China Resources Land твърдят, че не използват тръстове, а China Vanke получава около 18% от своето финансиране от източници, различни от банки и облигации.

Китайската Evergrande залага небостъргач, за да получи $1.5 милиарда

Kитaйcĸи гигaнт зaлaгa нeбocтъpгaч, зa дa пoлyчи $1.5 милиapдa

Компанията все още не притежава напълно сградата

Единствено Sunac China Holdings има профил на финансиране, подобен на този на Evergrande, като 46% от дълга й идва от небанкови и необлигационни източници.

Evergrande, която преговаря да събере 1.5 млрд. долара този месец, предлагайки своя офис в Хонконг като обезпечение, засега отказва коментар по темата.

С около 40% от дълга си, дължащ се до средата на 2019 г., компанията е изправена пред по-високи разходи за рефинансиране, тъй като жилищният пазар на Китай показва признаци на спад, а политиците затягат ограниченията върху сенчестата банкова система на страната.

Китайски строителен гигант пуска промоция на евтини жилища. Какво цели?

Китайски строителен гигант пуска промоция на евтини жилища. Какво цели?

Празничната акция може да й помогне за излизане на борсата

В същото време доверието в стратегията за диверсификация на Evergrande понесе удар, след като компанията беше въвелечена в спор със стартиращата компания за електромобили Faraday Future относно сделка от 2 млрд. долара. Faraday обяви, че планира съкращения.

"Дългът на Evergrande се подобрява, но тя има дълг за рефинансиране и експозиция към сенчесто финансиране. Това е повод за притеснение", заяви Кристи Хунг, анализатор в Bloomberg Intelligence в Хонконг.