Силно задлъжнелият китайски имотен гигант Evergrande Group спешно се нуждае от около 1.5 млрд. долара този месец. За да събере голямата сума, компанията преговаря с финансови институции, като е готова да предложи своята офис сграда в Хонконг като обезпечение, съобщават източници на Reuters.

Планът за набиране на средства на втория най-голям строител в Китай показва натиска, на който е подложен, тъй като китайският имотен сектор се забавя, а капиталовия контрол на Пекин ограничава способността му да плаща чуждестранните си дългове, които възлизат на 16.4 млрд. долара към края на юни.

Evergrande купи офисния небостъргач в Уан Чай - оживен бизнес район през деня и квартал с червени фенери през нощта - за 12.5 млрд. долара през 2015 г.

Китайският гигант, който все още не е уредил напълно сделката, планира да използва събрания капитал от рефинансирането на високата сграда, отчасти за да плати чуждестранния си дълг и да изплати дивидентите.

Макар че практиката за набиране на средства чрез предлагане на имущество като обезпечение не е необичайна сред китайските строители с големи дългове, рядко се случва да се секюритизира сграда, която все още не е напълно изплатена, смята експерт по недвижими имоти.

Evergrande се е договорила да изплати кулата на вноски в рамките на 6 години от продажбата.

"Evergrande се опитва да ... извлече допълнителна ликвидност", казва един от източниците, който директно е запознат с плана за набиране на средства.

Подкрепена от рекордна печалба и бум на пазара на имоти в Китай, строителната компания намали нетното си съотношение между дълг и собствени приходи на 127% в края на юни от 184% в края на 2017 г., докато общите заеми спаднаха до 8% през периода.

Строителната компания се стреми да намали допълнително съотношението до около 70% до юни 2020 г. чрез изплащане на дългове с висок лихвен процент и ограничаване на покупките на земя.

Но има нарастваща загриженост за способността на сектора на недвижимите имоти да се разтовари от големите заеми, а строителите очакват забавяне след 2 години на правителствени мерки, насочени към охлаждане на силно задлъжнелия бранш.