Китайските корпорации не успяват да подобрят печалбата си, въпреки правителствените усилия за подкрепа на икономиката. Те успяха да вдъхнат сила на строителния сектор, но индустриите, зависещи от потребителските харчове, са в незавидна позиция, сочи анализ на Nikkei.

Спрямо предходната година, нетната печалба се покачва с едва 2 процента сред 1 700 компании, които вече са публикували отчетите си. Въпреки че това индикира подобрение, след като през същия период на миналата година те отчетоха 30 процента спад, той е далеч от достатъчен.

Почти половината компании се справят зле. 340 са на червено, а над 450 отчитат спад на печалбата. Списъкът включва почти половината от общо 3 600 публични нефинансови предприятия.

Част от забавянето може да бъде отдадено на кампания срещу огромната задлъжнялост, водена от администрацията на Си Дзинпин.

Малкото подобрение през първото полугодие се дължи почти изцяло на увеличение на публичните разходи. Инвестициите в инфраструктура се покачват с 4,1 процента през периода. И въпреки че това е малко повишение, то се отразява доста добре на определена група компании. Sany Heavy Industry, например, отчита двойно повишение на печалбата до около $1 милиард.

Над 50 чуждестранни и местни компании местят производството си от Китай заради митата

Над 50 чуждестранни и местни компании местят производството си от Китай заради митата

Сред тях са Apple, Nintendo и Dell