Един от главните производствени партньори на Apple намали прогнозите си за растеж на приходите за 2020 година. Ходът идва след преоценка на състоянието на производството предвид епидемията на коронавирус.

Hon Hai или Foxconn сега планира увеличение на продажбите с 1% до 3% тази година, посочват от компанията пред Bloomberg. На 22 януари компанията направи прогноза за растеж на приходите с 3% до 5%.

Заразата със сигурност ще наруши производствения капацитет на Apple, който е съсредоточен в Китай. Същевременно ще се намали и потребителското търсене и общия икономически растеж на гиганта, прогнозират анализатори.

Foxconn е важен производител за голяма гама марки - от HP до Sony. Вчера стана ясно, че компанията планира да рестартира производството си скоро. Доставчици като Quanta Computer, Inventec и LG Display също заявиха, че очакват служителите им в Китай да се върнат на работа.

Но докато китайските чиновници и компании очакват възстановяването на работния процес да стане на 10 февруари, съмненията относно удължаването на сроковете нарастват. Страховете също стават по-силни с нарастващия брой на смъртните случаи от вируса.

Акциите на Hon Hai останаха почти непроменени, след като се понижиха с около 11% в средата на януари.

Apple възстановява производството в Китай до 10 февруари

Apple възстановява производството в Китай до 10 февруари

Въпреки епидемията на короновирус

През януари Apple представи по-широка от обичайната прогноза за продажбите си. Това дойде предвид несигурността, причинена от коронавируса, на един от най-важните пазари на американския гигант.

Експерти очакват също така вирусът да нанеса сериозен спад в продажбите на смартфони, предвид мерките на правителството за ограничаването на доставките.

Изследователските фирми се различават в своите оценки колко голям ще бъде принудителният спад пратките, защото все още не са ясни мащабите на епидемията. Strategy Analytics прогнозира 32% спад на китайските пратки през първото тримесечие до 60 милиона от приблизително 89 милиона пратки година по-рано. Canalys, изхождайки от подобна оценка за 2019 година, изчислява спад до 42,5 милиона пратки.

Смартфон индустрията също е поразена тежко от коронавируса

Смартфон индустрията също е поразена тежко от коронавируса

Продажбите в Китай се очаква да паднат с 30% през първото тримесечие