Очаква се продажбите на умни телефони да се сринат с 30% в Китай през първото тримесечие.Индустрията на смартфоните се насочва към пропастта. Виновен за това е коронавирусът.

Избухването на епидемията от новия вирус в Китай засегна сериозно дейността на много отрасли и компании - не само китайски, но и чуждестранни. Към днешна дата 362 души са загинали, броят на заразените надхвърля 17 400, а 487 души са излекувани.

Коронавирусът може да струва $62 милиарда на Китай

Коронавирусът може да струва $62 милиарда на Китай

Само за първите три месеца на 2020 г.

Основателно се прогнозира, коронавирусът да забави растежа на БВП и потребителските разходи в Китай. Това, от своя страна, ще се отрази силно негативно върху пазара на смартфони в страната през първата половина на 2020 г., сочи анализ на Gizchina, цитиран от TechNews.

Властите в Пекин активно се опитват да спрат разпространението на болестта в страната. Магазини, ресторанти, фабрики, търговски центрове и други обекти са или затворени, или работят в ограничен режим през последните няколко дни.

Samsung, Apple и Xiaomi също затвориха магазините си.

Четири мегакомпании, засегнати от коронавируса

Четири мегакомпании, засегнати от коронавируса

Кои са те?

Очевидно е, че всичко това ще се отрази негативно на предлагането на смартфони. Според прогноза на Strategy Analytics, продажбите на смартфони в Китай през първото тримесечие на 2020 г. могат да паднат с цели 30%.

Освен проблемите с вътрешния пазар, не бива да се забравя, че Китай произвежда около 70% от смартфоните в света. Следователно забавянето в работата на заводите под карантина ще се отрази неблагоприятно върху световните доставки.

И всичко това все още са "оптимистични" прогнози - при условие, че огнищата на коронавируса бъдат погасени в близко бъдеще, подчертават анализаторите.