McDonald's предприе нови съдебни действия срещу бившия изпълнителен директор на компанията Стив Истърбрук. Този път веригата обвинява Истърбрук в лъжа за сексуални отношения с персонала.

Миналата година McDonald's уволни Ийстърбрук, след като стана ясно, че той има сексуални отношения със служител.

Сега фирмата твърди, че по-нататъшното разследване е установило, че британецът е имал други три връзки с персонала, за които той е излъга борда, пише BBC.

Сумата, за която McDonald's съди Ийстърбрук, е равна на сумата, която той е получил при напускането на фирмата като обезщетение - 40 милиона долара, или 35 милиона паунда.

Гигантът за бързо хранене забранява всякакъв вид интимни отношения между служителите.

По време на отстраняването на Истърбрук през ноември McDonald's заяви, че има доказателства само за нефизическа, "консенсусна връзка", състояща се в изпращане на интимни текстови съобщения и видео разговори.

Тогава компанията се съгласи да прекрати договора на Истърбрук "без причина", опасявайки се от продължителна правна битка, пише в юридическата документация на фирмата.

Но след като компанията е получила допълнителна информация през този юли, гигантът за бързо хранене започна второ разследване, което разкри "безспорни доказателства" за поне три други сексуални отношения на бившия директор със служители на фирмата.

Сред доказателствата има открили голи фотографии, изпратени от фирмения имейл на Истърбрук. Разкрити са и съобщения, показващи, че той одобрява заем от безвъзмездни акции на компанията на стойност стотици хиляди долари към един от служителите, "малко след първата им сексуална среща".

McDonald's посочва, че ако тези доказателства са били представени преди, компанията нямало да одобри мултимилионното изплащане при неговото освобождаване. Новите доказателства са открити при проверка в сървърите на компанията и свидетелстват, че Истърбрук е излъгал в опит да си осигури по-голям пакет обезщетение.

Истърбрук е директор на McDonald's от март 2015-а до ноември 2019 година, след като преди това ръководи операциите на фирмата във Великобритания.

Неговият принос за съживяването на менютата на веригата е признат. Той прави и реконструкции на обекти и налага използването на по-добри продукти.

Как новият шеф на McDonald's ще издърпа веригата от пропастта?

Как новият шеф на McDonald's ще издърпа веригата от пропастта?

Очаква се днес новият главен изпълнителен директор Стив Истърбрук да представи плана си за съживяване на компанията

Случващото се около Истърбрук обаче със сигурност доведе лош имидж на McDonald's - фирмата е изправена пред обвинения, че не възприема сериозно сексуалния тормоз. През април работници от САЩ заведоха дело срещу гиганта с обвинения, че насърчава "системен сексуален тормоз".

Глобална коалиция на профсъюзите също подаде подобна жалба по въпроса до Организацията за икономическо сътрудничество и развитие през май. По това време един от организаторите, Сю Лонгли, генерален секретар на Международния съюз на работниците по храните, заяви, че фирмата има "култура, изгнила от върха".