Apple, Amazon, Google и други големи технологични компании обявиха ограничения за пътуванията на служители си до и от Китай, предвид нарастващите опасения около разпространението на коронавирус, пише Business Insider.

Вирусът вече е убил повече от 130 души, а заразените са над 8 000 души. Епидемията се е разпространила в поне 18 страни, което подтиква много повече държави да предупреждават гражданите си за опасностите от евентуално пътуване до Китай.

На предприятията със значително присъствие в Китай не има остава нищо друго, освен да следват примерите на правителството и да забранят или ограничат пътуванията на служителите си към и от страната като предпазна мярка. Компаниите обаче отбелязват, че пътуванията, които са "критично важни за бизнеса", ще се осъществяват въпреки извънредното положение.

Сред компаниите, ограничили бизнес пътуванията си към втората световна икономика, са гигантите Apple, Facebook, Amazon Google и Microsoft.

Коронавирусът е последното нещо, от което икономиката на Китай се нуждае сега

Коронавирусът е последното нещо, от което икономиката на Китай се нуждае сега

Как епидемията ще се отрази на втората икономика в света?

Apple

Изпълнителният директор на Apple Тим Кук каза на анализаторите по време оповестяването на отчета за последното тримесечие на 2019 година, че компанията е ограничила пътуванията на служители си до Китай, като се правят изключения за "критични бизнес ситуации".

"Взимаме допълнителни предпазни мерки и често и дълбоко почистваме магазините си, както и осъществяваме проверка на температурата за служителите", посочи още Кук.

Компанията също така е затворила поне три магазина в Китай заради коронавируса.

Facebook

Oт Facebookс са потвърдили, че е компанията е спряла всички несъществени пътувания до Китай на служителите си. Служителите в Китай също така са били насочени да работят от вкъщи, съобщи по-рано Bloomberg.

Компанията е помолила служителите си, които наскоро са пътували до Китай, да работят от вкъщи за известен период от време, за да се установи дали няма да покажат симптоми на вируса.

Amazon

В съобщение компанията посочва, че отдава огромно значение на случващото се и се съсредоточава върху благополучието и безопасността на служители си. Amazon ограничава служебните пътувания до и от Китай до по-нататъшно уведомление от ръководството. Компанията насърчава служителите си да следват общите указания за безопасност на международните здравни агенции.

Amazon също така заяви, че одобрява някои изключения - при много важни и ключови бизнес пътувания. Компанията дава и свобода на работниците си в засегнатите райони на Китай - те ще могат да работят от вкъщи за период от две седмици. След това същите ще трябва да преминат медицински прегледи, преди да се върнат на работа.

Четири мегакомпании, засегнати от коронавируса

Четири мегакомпании, засегнати от коронавируса

Кои са те?

Google

Google временно спря бизнес пътуванията до континентален Китай и затвори магазините си в засегнатите зони, съобщиха Reuters и The ​​Verge.

Google ще поддържа затворени офисите си в съответствие с правителствените указания, каза говорител на компанията.

Спирането включва всички офиси в континентален Китай, Хонконг и Тайван.

Служителите на Google също са призовани да работят от вкъщи за период от две седмици. Следва те да се съсредоточат върху продажбите и инженеринга за рекламния бизнес на компанията.

Microsoft

Пред Forbes говорител на Microsoft също потвърди, че компанията прилага извънредни мерки заради коронавируса.

Мерките са същите - служителите на гиганта в Китай са приканени да работят от домовете си. Всички бизнес пътувания са отменени, с изключение на най-неотложните такива.

Коронавирусът и глобалната икономика

По данни на Bloomberg за периода от 20 до 29 януари коронавирусът е изтрл около 1,5 трилиона от стойността на фондовите борси по света. Следователно безпокойството на трейдърите е повече е оправдано.

Според експерти епидемията най-вероятно ще се насочи към големите активи. Суровините са най-силно засегнати, като индексът Bloomberg Commodity Spot Index се понижи с 4,5 на сто.

Коронавирусът изтри $1,5 трилиона от пазарите

Коронавирусът изтри $1,5 трилиона от пазарите

От 20 януари насам