Най-скъпите в компании в Щатите са в състезание за следващия голям връх - капитализацията от 2 трилиона долара, след като Apple постигна този успех през лятото на миналата година. И то ще става по-ожесточено при интереса на инвеститорите към акциите на тези гиганти.

Анализаторите очакват следващите, които ще струват 2 трилиона долара, да бъдат технологичните лидери Microsoft и Amazon, пише специализираният сайт Investor"s Business Daily.

Тази цел изглежда все по-близо за двете компании, след като акциите на Microsoft поскъпнаха с 3% в началото на седмицата до 249 долара. Така те достигнаха нова историческа стойност, а пазарната оценка на корпорацията скочи до 1,88 трилиона долара.

Според анализаторите след като Microsoft успее да мине заветната граница от 2 трилиона долара, въпрос на кратко време ще бъде същото да постигне и Amazon.

Специалистите прогнозират, че книжата на лидера в онлайн търговията ще поскъпнат с 25 на сто за последните 12 месеца. Ако това се случи, то компанията ще достигне капитализация от 2,04 трилиона долара за по-малко от година.

Tesla беше една от големите изненади на фондовия пазар през миналата година, след като книжата ѝ поскъпнаха с над 700%. Специалистите обаче не смятат, че автомобилният производител ще успее да настигне така бързо Microsoft и Amazon по пазарна капитализация.

Компанията все още е има капитализация под 1 трилион долара. Нейната оценка е малко под 670 милиарда долара, а в следващите месеци анализаторите смятат, че акциите ѝ ще поевтинеят, а капитализацията ще спадне до около 617 милиарда долара.