Иновативен и устойчив градски комплекс, който ще функционира като мини град, се готви в Букурещ с инвестиция от 120 милиона евро. Румънската компания Forty Management вече започна работа по т.нар. Central District Lagoon City Bucharest. Той ще е първият по рода си в Централна и Източна Европа и чрез него за първи път в района ще навлезе патентованата технология Crystal Lagoons, разработена от чилийския биохимик и предприемач на недвижими имоти Фернандо Фишман. 

Технологията позволява изграждането и поддръжката на икономични и енергийно ефективни големи басейни. Вече над 1100 проекта в различни етапи на изпълнение в над 60 държави са използвали технологията Crystal Lagoons.

Румънският предприемач е получил правата за проекта в Будапеща, Прага и Варшава, като инвестициите се оценяват на между 140-190 милиона евро за всяко едно място, в зависимост от нуждите, идентифицирани на тези пазари, разказва Romania Insider.

Удобствата ще включват хеликоптер, 3 ресторанта, 2 плажни бара, бистро от 430 кв.м., което ще обслужва и плажната зона, бар, кафенета, частно кино, детска градина, два СПА центъра, услуги за съвместно споделяне на електрически автомобили. Комплексът ще разкрие и 840 нови работни места.

Няколко любопитни факта за първия плаващ град в света

Няколко любопитни факта за първия плаващ град в света

Oceanix Busan предвижда три взаимосвързани платформи с отделни функции

Lagoon City в Букурещ ще бъде построен за една година и ще е с площ 10 000 кв.м., ще има два големи плажа и множество други съоръжения. През зимата някои басейни ще се превръщат в ледена пързалка. Комплексът около плажовете ще включва 5-звезден хотел с 323 стаи, 401 апартамента само за отдаване под наем, 9200 кв.м търговски площи, офис сграда с площ от 8500 кв.м, както и още други съоръжения.

Сам по себе си комплексът представлява един мини град, който е замислен и проектиран така, че неговите 2500 жители да не трябва да напускат границите му.

Жителите няма да плащат разходи за поддръжка, защото комплексът се предвижда да бъде напълно неутрален по отношение на въглеродните емисии и устойчив.

Снимка 615792

Източник: centraldistrict.ro

Дългосрочните договори за наем, за 5-7-15 години, ще запълнят празнината на пазара на наеми в Букурещ, смята предприемачът.

По оценките на Forty Management инвестицията ще се възвърне за около 17 години. Според компанията първите жители ще бъдат предимно чужденци.

"Lagoon City е първият смесен зелен проект за недвижими имоти в Централна Европа", коментира Лучиан Азойцей, главен изпълнителен директор на Forty Management.