На фона на заплаха от покачване на морското равнище, някои градове вече предприемат стъпки, за да останат над водата. Групата C40 Cities Climate Leadership Group предвижда, че повишаването на морското равнище от половин метър ще засегне 800 милиона жители на градовете до 2050 г., а справянето с изменението на климата очевидно ще изисква някои неочаквани и нетрадиционни идеи.

Ето защо се търсят решения - едно от тях е Oceanix Busan - наскоро представен дизайн за функциониращ плаващ квартал точно до брега на големия южнокорейски пристанищен град. Модулният проект ще използва широк устойчиви материали и методи за справяне повишаването на морското равнище. Ето някои интересни факти за тази новаторска идея.

Три платформи

Първоначалният дизайн на Oceanix Busan предвижда три взаимосвързани платформи, свързани със сушата чрез мостове, но всяка с отделна функция. Ще има платформа за настаняване на гости, която предлага стаи с невероятна гледка към пристанището. Изследователската платформа разполага с градинско пространство с контролирана температура, където ще се отглежда храната на плаващия град. Живата платформа пък ще е мястото, където живеят и се събират жителите.

Градът ще се разраства

Първоначалният проект на Oceanix предвижда пространство на платформата, на което ще се помещават и живеят 12 000 души. Той обаче може да разшири дотолкова, че да побере 100 000 души на общо 20 платформи.

Изграден е от материал, който расте

Ключов материал в платформите Oceanix Busan, които ще бъдат закотвени към морското дъно, е използван за възстановяване на щетите по кораловите рифове и за съживяване на водните екосистеми.Т. нар. Biorock абсорбира минерали от морската вода, за да образува естествено варовиково покритие, което не само е многократно по-здраво от типичния бетон, но също така се самоподдържа и се възстановява с течение на времето.

Снимка 571855

Източник: Youtube/Oceanix City by Bjarke Ingels Group

Всичко ще се използва повторно

Oceanix Busan е проектиран така, че нищо да не се губи. Проектът ще използва затворени системи, които събират, филтрират и използват повторно вода. Други отпадъци ще бъдат използвани суровини в селскостопанската дейност. Ще се използва слънчева и вятърна енергия, въпреки че платформите са свързани към местната електропреносна мрежа за всеки случай.

Нов град, нова мобилност

Въпреки че връзката с твърда земя предоставя достъп до наземна метростанция, традиционните автомобили и влакове не са начинът, по който жителите ще се движат по платформите. Това ще се случва пеша или чрез колоездене. Oceanix обещава "споделена мобилност", която може да включва "водни автобуси".

Това не е единственият плаващ проект, който се работи

Въпреки че Oceanix Busan е привлекателен и иновативен, усилията за бъдещето на градове и държави с повишаване на морското равнище сав доста напреднал стадий. В Ротердам Powerhouse Company наскоро завърши проект за плаващ офис.

На Малдивите, където повишаването на морското равнище представлява наистина екзистенциална заплаха за островната държава, строителството на проект за плаващ град ще започне още тази година.

В момента Oceanix Busan е в етап на разрешаване. След като това бъде решено, строителството на проекта на стойност 627 милиона долара се очаква да започне през 2023 г., като целта е да приключи преди края на 2025 г.

Kак ще изглежда първият в света плаващ град в Пусан, Южна Корея

Kак ще изглежда първият в света плаващ град в Пусан, Южна Корея

Прототипът е направен от свързани платформи с обща площ от 60 хил. кв.м

В проекта са замесени големи имена

Помощ ще дойде от Програмата на ООН, известна още като UN-Habitat, Bjarke Ingels Group, дъщерното дружество на Samsung Samoo Architects and Engineers и Arup, както и от експерти от Корейскияя морски и океански университет, Центъра за океанско инженерство на MIT и Глобалния алианс за коралови рифове.