Плаващите градове могат да бъдат начин за справяне с последиците от повишаването на морското равнище, причинено от изменението на климата. Това може да представлява екзистенциална заплаха за някои малки острови и някои крайбрежни градове. Това е обобщението на в последния доклад на IPCC, публикуван от ООН в края на февруари.

Повишаването на морското равнище заплашва електроенергията в крайбрежните градчета, както и транспортната инфраструктура, според доклада. 

От 1880 г. средното глобално морско ниво се е повишило между 20 и 22 сантиметра според данни на информационния портал за изменението на климата Climate.Gov, който е под шапката на Националната агенция на океанските и атмосферни изследвания на САЩ. Една трета от повишаване на морското равнище се е случило само през последните 25 години. В Съединените щати средното покачване на морското равнище се предвижда между 25 - 30 см. до 2050 г., според Националната агенция на океанските и атмосферни изследвания, пише CNBC.

В тази връзка вече е готов и първият прототип за плаваща, устойчива версия на ключовия транспортен център. Той беше представен от Организацията на обединените нации, компанията за плаваща градска архитектура Oceanix и южнокорейският град Пусан.

Пусан е дом на 3,4 милиона жители и е важен пристанищен град. За да се адаптира към вдигането на морското равнище, Пусан си сътрудничи с Организацията на обединените нации и Oceanix, за да разработи прототип на плаващ град.

Прототипът е направен от свързани платформи с обща площ от 60 хил. кв.м. Всяка модулна част от града е проектирана за конкретна употреба, като жилищно пространство, изследователски съоръжения или квартири. Мостовете свързват различни платформи.

Той предвижда капацитет за население от 12 000 души с капацитет да се разшири, за да приюти повече от 100 000 души.

Плаващият град е напълно устойчив - със слънчеви панели; цялата вода, използвана в плаващия град, ще бъде пречистена и рециклирана.

Преди три години Организацията на обединените нации официално започва да проучва плаващите градове.

Крайбрежните градове по света потъват и причината не е само от климатични промени

Крайбрежните градове по света потъват и причината не е само от климатични промени

Над 30 града в света потъват с над от един сантиметър годишно,

"Живеем във време, в което не можем да продължим да строим градове по начина, по който бяха построени Ню Йорк или Найроби", каза тогава заместник-генералният секретар на ООН Амина Мохамед.