Крайбрежни градове като Маями и Гуанджоу в Китай са изправени пред опасност от обилни наводнения и повишаване на морското равнище в бъдеще. Над други обаче виси опасността от наводнения, предизвикани от изменението на климата. Според излязло скорошно проучване сред 99 града по света, публикувано в списание Geophysical Research Letters, някои от големите градове в света потъват по-бързо, отколкото морското равнище около тях се повишава.

Процесът е наречен потъване и е въз основа на промени в слоевете под земната повърхност. Това е причина земята в по-голямата част от тези градове да "потъва" с няколко милиметра годишно. Голяма част от това се дължи на човешка дейност като изпомпване на подпочвени води.

Най-малко 33 града "потъват" с над от един сантиметър годишно, което е пет пъти повече от покачването на морското равнище, въз основа на скорошни оценки на глобалното покачване на морското равнище.

Най-бързо потъващите градове са в Южна и Югоизточна Азия и са принудени да се адаптират. Индонезия например премества столицата си от Джакарта, с (население от 10,5 милиона души) в нов град на остров Борнео, отдалечен на 2000 км. от сегашната столица.

Тежки наводнения влошават енергийната криза в Китай

Тежки наводнения влошават енергийната криза в Китай

Термалните въглища поскъпнаха с още 12%. Какви мерки предприемат властите?

Ако потъването продължи с сегашната си скорост, изследователите предупреждават, че няма да може да бъде прогнозирана интензивността и скоростта, с които ще настъпят по-обилните наводнения. Като цяло за крайбрежните градове опасността от потъване ще настъпи по-рано от прогнозираното. Плановете за защита от наводнения в градовете в бъдеще ще трябва да включват други видове мерки, но контрол на дейностите, които причиняват потъване градовете.

Защо градовете потъват?

Някои райони са предразположени към естествено към тези процеси, но и в много градове човешките дейности като добив на подземни води, сондиране на нефт и газ и бързото строителство ускоряват тези процеси. Мексико Сити например, който е построен върху древни езерни корита, потъва със скорост от близо 50 сантиметра годишно след десетилетия на изпомпване на подземните води за питейни нужди.

Авторите на това проучване установяват още, че именно изпомпването на подземните води е основна причина за потъване в градовете по света. В азиатските градове, които имат този проблем, районите с висока концентрация на жилищни сгради или индустриална дейност потъват по-бързо.

Нигерийският град Лагос скоро може да бъде необитаем заради тежките наводнения

Този град с население от 24 милиона души, скоро може да бъде необитаем

В средата на този месец големият бизнес район на града преживя едно от най-тежките си наводнения

Преди около 30 години Джакарта е потъвала с до 28 сантиметра годишно, но от седем години насам потъва с едва три сантиметра годишно. Това отчасти се дължи на затегнатите регулации от индонезийското правителство относно добива на подпочвени води. По-рано през 2022 г. местното правителство на Северна Джакарта издаде забрана за изпомпване на подпочвени води в региона.

Усещане за потъване

В градовете вече се наблюдават наводнения по крайбрежието от комбинацията от потъване и повишаване на морското равнище. Край бреговете на Вирджиния цял град на остров Танжер потъва заради ерозия и повишаване на морското равнище, което принуждава жителите да се евакуират.

Мумбай, който потъва с до 0,8 сантиметра годишно, е изправен пред риск от крайбрежни наводнения, както и наводнения непрекъснато нарастващи валежи. Година след година, по време на сезона на мусоните, финансовата столица на Индия се оказва в наводнение, с която дренажната система на града не може да се справи. Скорошен анализ на риска посочи близо 2500 сгради в града могат да бъдат повредени до 2050 г. от повишаване на морското равнище заради приливи.

Много от факторите, които водят на наводненията в градовете, са необратими. В най-добрия случай местните власти ще могат да се адаптират само чрез регулиране.