Наводнения в северен Китай засегнаха тежко основен център за добив на въглища, повишавайки цените на изкопаемото гориво и усложнявайки усилията на Пекин да се справи с продължаващия недостиг на електроенергия, пише CNN.

Силни дъждове причиниха затварянето на 60 въглищни мини в провинция Шанси. Регионът е дом на четвърт от добива на въглища в Поднебесната империя. Съседната провинция Шънси, която се нарежда трета по добив на въглища в страната, също отчита силни дъждове и активирането на кални свлачища, което пречи на работата на миньорите, предава държавният финансов вестник Securities Times.

Цените на фючърсите на термалните въглища, използвани предимно за генериране на електроенергия, достигнаха рекорд в понеделник, след като се покачиха с 12 процента до 1 408 юана ($219 за метричен тон). От началото на годината цената се удвои.

Въглищата са основен източник на енергия в Китай и се използват за отопление, генериране на електроенергия и производство на стомана. През 2020 г. те отговарят за 60 процента от общата употребена електроенергия в САЩ.

Екстремните климатични проявления идват в момент, в който Китай се опитва да облекчи недостига на електроенергията чрез увеличение на добива на въглища. През миналата седмица 20 провинции страдаха от спиране на тока, което принуди правителството да ограничи употребата на електроенергия в пиковите часове и да накара някои заводи да спрат временно работа. Спирането им натежава над икономиката.

Недостигът на електроенергия в Китай е резултат от редица фактори, които повишиха търсенето и намалиха предлагането. Някои от тях са политически: Пекин неформално забрани вноса на въглища от Австралия заради настояването на Канбера за независимо разследване на произхода на Covid-19. Други са свързани с климата: през юли потреблението бе рекордно заради необичайно горещото лято. Потреблението между януари и август расте с 14 процента, спрямо същия период на миналата година. Заради високите температури и сушата, генерирането на ток от водноелектрически централи спадна.

Повече по темата вижте тук:

Колко тежка е енергийната криза в Китай?

Колко тежка е енергийната криза в Китай?

Заводите затварят и вече бе отчетен спад в производството, а компаниите търсят друга дестинация за инвестициите си

В петък централното правителство бе принудено да позволи на централите да повишат цените с 20 процента. Досега въглищните централи не желаеха да увеличат производството, тъй като цената на въглищата е висока - а те нямаха възможност да прехвърлят разходите върху потребителите без разрешение от комунистическата партия.

Правителството предприема и други стъпки: местните власти във Вътрешна Монголия, втората по добив на въглища провинция в Китай, поискаха от 72 мини да увеличат добива с почти сто милиона тона, или 30 процента от общия месечен добив за цялата страна.