Китай, втората най-голяма икономика в света, страда през последните дни от тежък недостиг на електроенергия. Ситуацията вече засяга 20 от общо 31 провинции в Поднебесната империя. Множество заводи са принудени да спрат работа временно - понякога за часове. Милиони домакинства в североизточната част на страната също стоят без ток и не могат да отопляват и осветяват домовете си, обобщава The Guardian.

Американският производител на електромобили Tesla, който има голям завод в Китай, е сред множеството индустриални компании, които ще трябва да спрат работа за по-дълъг период следващата седмица. Наблюдатели смятат, че ще отнеме няколко месеца китайските власти да се справят с проблема и повишаващото се търсене да бъде посрещнато с ръст в производството.

В Китай има достатъчен капацитет за генериране на електроенергия. От началото на годината производството се е увеличило с около десет процента, след като икономиката продължава възстановяването си след пандемията. Новините от страната поставят акцент върху високите цени на въглищата. Посочва се, че енергийните компании не искат или не могат да отговорят на растящото търсене на електроенергия. Икономисти твърдят, че причините са политически: компаниите и местните власти са под натиск да намалят употребата на електроенергия, за да постигнат спуснатите от Пекин цели, посочва Associated Press.

Каквато и да е причината, енергийните компании не подават достатъчно електроенергия, която да захрани нуждите на индустрията и домакинствата - под заповед от президента Си Дзинпин да не прехвърлят върху клиентите си по-високите цени на вносните въглища.

Поднебесната империя е най-големият вносител на въглища в света. Цените на горивото се повишиха през последните месеци, а ситуацията се влошава заради спора на Китай и Австралия заради призива на Канбера за официално международно разследване за произхода на коронавируса. Пекин въведе неофициална забрана за внос на въглища от Австралия, вторият най-голям износител в света, което направи Китай по-зависима от по-скъпи въглища.

Компаниите не могат да прехвърлят по-високите цени върху клиентите, тъй като комунистическата партия се опасява от ръста на инфлацията, която може да предизвика недоволство заради намаления жизнен стандарт.

Закуска на фенерче

В кореспонденция от засегнатите региони Associated Press описва как китайците закусват, използвайки светлина от телефоните си, а магазинерите използват генератори. В Шънян, най-населеният град в североизточната част от страната, собственикът на ресторант Ли Юфенг използва батерията от електрически велосипед, за да сготви юфка. След като разбира, че токът ще бъде спрян в 7:30 сутринта, той започва работа почти два часа по-рано, за да подготви пилешко, сосове и други.

Заводите в провинциите с най-голям дял на производството получиха нареждане да спрат работа - в някои случаи и дори за седмица, което от своя страна създава притеснения относно доставките на смартфони и редица други стоки.

AP посочва, че комунистическата партия се опитва да намали енергийния интензитет в икономиката преди екоконференцията на ООН на 12-13 октомври - така че президентът Си да може да покаже, че Китай постига климатичните си цели.

През август бе отправено предупреждение от Пекин, че 20 региона надхвърлят определеното потребление на електроенергия, което от своя страна води до замърсяване. Китай е сред най-големите замърсители в света.

Властите се готвят и за Зимните Олимпийски игри в столицата и още един град през февруари - когато ще искат небесата да са кристално сини.

Заводите отчитат свиване за първи път от началото на пандемията

Производствената активност в Китай през септември се свива за първи път от началото на пандемията - най-ясният знак за щетите, които недостигът на електроенергия носи на втората най-голяма икономика.

Индексът спада до 49,6 пункта, от 50,1 през август, по данни на националната статистика. Всичко под границата от 50 пункта отчита свиване, припомня Bloomberg.

Данните показват още, че секторите строителство и услуги бележат ръст. Индексът заковава 53,2 пункта, при прогноза от 49,8.

Намалението се дължи на редица фактори, включително по-слабото представяне на индустриите, които се нуждаят от най-много електроенергия, признаха от статистиката.

Електрическият шок допълва проблемите, които вече застигат Китай. Жилищният пазар е под стрес заради Evergrande Group и опасността гигантът с $300 млрд. дълг да поддаде под тежестта на задълженията си; високите цени на суровините вече свиха маржа на компаниите; правителството започна рестриктивни акции срещу редица индустрии, включително срещу компаниите в образователния сектор и интернет услугите; а потребителите харчат по-малко заради повишения брой заразени с коронавируса.

Компаниите вече търсят къде другаде да инвестират

Някои компании, които са обмисляли инвестиция в Китай, вече се отказват и търсят други държави, казва пред CNBC Йохан Анел, партньор в Asia Perspective, консултанска компания, която работи най-вече със северноевропейски компании, които работят в Източна и Югоизточна Азия.

Планираните чуждестранни инвестиции са в размер на десетки милиони щатски долара, казва Анел.

Сред основните причини е несигурността, произтичаща от Пекин: "Никой не знае как ще се развие ситуацията", казва той, цитирайки разговорите на компанията му с над сто компании.