Наематели в моловете у нас настояват за облекчаване на наемите и за съкратено работно време две седмици след като търговските центрове в страната отвориха врати за първи път от средата на март досега. Това става ясно от писмо на Българската ритейл асоциация до собствениците на молове в страната, цитирано от "24 часа".

Според него управителите на някои от търговските центрове са искали от търговците да плащат наем и сервизна такса и за седмиците между 13 март и 17 май, през които те не работеха заради въведените ограничени, свързани с епидемията.

От асоциацията настояват да бъдат отменени търсените наеми за периода, в който магазините не са били отворени. Също така от бранша искат сервизната такса да бъде фиксирана в размер на 1 евро на квадратен метър за същите седмици.

Собствениците на обекти в моловете искат и промяна в ценообразуването на наемите в резултат на затрудненото им положение в резултатна коронакризата. Те искат по-голяма тежест на частта от наемите, които зависят от оборота до края на 2021 година.

От бранша посочват като причина за това, че след на практика нулевите продажби между март и май те няма да се възстановят на предкризисните синива в следващите 2 години.

В допълнение от асоциацията искат слагането на таван на размера на неустойката, която дължат, ако решат да затворят магазините си в даден търговски обект и да прекрятат едностранно договора. Като мотив за тази промяна се посочва невъзможността на някои от търговците да продължат работа.

Заедно с това търговците искат работното време на моловете да бъде ограничено от 10 до 20 часа, за да могат да съкратят част от разходите си. От писмото става ясно, че собствениците на някои от търговските центрове вече са се съгласили на тези промени.