Българският технологичен стартъп "Насекомо" зае място сред най-добрите 50 иновативни компании в Централна и Източна Европа (ЦИЕ). Класацията е изготвена след проучване на "Net Zero Future 50", в което се разглеждат инвестициите в климатични технологии.

"България има много сериозен потенциал за развитие на насекомовъдството и ние бързаме, за да изпреварим останалите страни от нашия регион. Въпреки успехът, който страната ни жъне, благодарение на развитието на този бизнес, е нужна по-голяма подкрепа от държавата и промяна на нормативните уредби, коментира пред Money.bg съпредседателят на Асоциация "Насекоми" у нас Анатоли Ценов. 

Докладът на PwC обхваща 27 държави и 8 сектора и представя класация от 50 технологични стартъпи с отношение към климата. Проучването се подготвя в партньорство с Wolves Summit.

Компанията "Насекомо" е основана през 2017 година. Тя разработва автоматизирани решения за отглеждане на насекоми и изгражда иновативна платформа за повишаване на ефективността на производството на инсектен протеин.

Nasekomo започва производство на продукти от насекоми край София

Тази компания започва производство на продукти от насекоми край София

Амбициите на компанията са да завземе глобален пазарен дял в тази ниша

Важно уточнение е, че когато говорим за продукти от насекоми, в масовия случай това са протеинови масла и брашна като съставки в храни, които често са тестени.

"Изключително важно е у нас да има закон за индустриалното отглеждане на насекоми и съответно производството на протеин от тях, за да могат много външни инвеститори да дойдат и да стартират бизнес в българия", допълва Ценов.

В доклада на PwC се посочва, че в периода 2013 - 2021 година инвестициите в климатични технологии в Централна и Източна Европа са над $1,76 милиарда. Само през първата половина на 2021 година финансирането на климатични иновации е над $502 милиона.