Най-популярните марки леки автомобили сред китайците напоследък не са същите, каквито са били например преди 5-10 години. А продажбите на автомоби като цяло в страната растат с бързи темпове. За отбелязване е, че само през август 2023 г. жителите на Китай са закупили общо около 2 милиона нови леки автомобили. За сравнение, за цялата 2023 г. в Руската федерация продажбите на нови леки коли възлизат общо на 815 хиляди броя.

Топ 5 на най-популярните автомобили във втората икономика в света изготви порталът aif.ru, на основата на статистически данни.

BYD

Това е лидерът на китайския автомобилен пазар. Преди няколко години този производител се опита да навлезе на руския пазар, но без успех.Но в Китай BYD показа огромен ръст - 130% през последната година и излезе начело на огромния китайски пазар, измествайки дългогодишния лидер Volkswagen.

Към днешна дата BYD произвежда само електрически автомобили и хибриди - това означава, че повечето от тези модели трудно могат да се нарекат ниско бюджетни.

Снимка 650645

Източник: Volkswagen

На второ място е германската марка. Този автомобил е традиционно обичан от китайците. Volkswagen увеличи дела си на китайския пазар за автомобили с двигатели с вътрешно горене от 19% през 2022 г., на 20% през 2023 г.

В същото време се увеличава и обемът на доставките. Автомобилите на Volkswagen Group China с двигатели с вътрешно горене също се модернизират и преминават към производство на хибриди.

Toyota

На трето място по популярност в Китай е Toyota. Високият резултат се дължи основно на маркетингови кампании и отстъпки. При това лидер сега е моделът Toyota Camry. Китайската версия на Camry предлага хибрид, базиран на 2,5-литров двигател.

Honda

Това също е доста популярна марка сред китайските купувачи. Между впрочем, Honda Motor представи нова стратегия за електрификация на редица модели за Китай. Това означава, че всички автомобили Honda, които стъпват на китайския пазар от 2030 г., ще бъдат електрифицирани, тоест ще бъдат хибриди или електрически превозни средства.

Продажбите на нови автомобили в САЩ скочиха с 12% през 2023-а – каква е средната цена и кои са най-купуваните марки

Продажбите на нови автомобили в САЩ скочиха с 12% през 2023-а – каква е средната цена и кои са най-купуваните марки

General Motors е най-големият "играч" на американския автомобилен пазар

Changan

Марката Changan "затваря" челната петица на най-популярните автамоболи в Китай. Трябва да се отбележи, че цените на тези автомобили в самия Китай са сравнително ниски. Освен това, на китайците е предложена обновена версия на автомобила с нова броня, по-добра оптика и масивна радиаторна решетка с V-образна шарка.

Що се отнася до производството на леки автомобили в Китай като цяло, бурното развитие на сектора в голям мащаб всъщност започна не толкова отдавна, казва автомобилният експерт и съосновател на "СтопХлам ЦФО" Никита Бетман.

"Сега делът на китайските автомобили в Китай е много голям. Постоянно се появяват нови марки и модели, а съществуващите се обновяват. Най-често срещаната китайска марка е BYD. Това всъщност е като при руската Lada. Хората с доходи над средните избират основно чуждестранни автомобили, но най-разпространеният автомобил в Русия е Lada. Приблизително същото е положението и в Китай", смята автомобилният експерт.

По думите му, нито пандемията, нито геополитическите и икономическите сътресения в света попречиха на увеличението през последните години на темпа на производство на автомобили в Китай. Според националната статистика на Китай, въпросният темп е много по-висок от този в Европейския съюз и Великобритания.

Най-продаваните нови автомобили в Беларус през 2023 година

Най-продаваните нови автомобили в Беларус през 2023 година

Начело с голяма преднина е китайска марка, следвана от руска