Националната електрическа компания (НЕК) отчита рекордна печалба от 278 милиона лева. Основната причина за това са все по-високите цени на електроенергията през последните месеци, пише Капитал, цитирайки данните от финансовите резултати на компанията. 

НЕК стопанисва всички големи държавни ВЕЦ в България. Компанията подобрява рязко показателите си през третото тримесечие на тази година, като отчита внушително увеличение на приходите от продажби (без компенсациите от ФСЕС) - от 1,1 милиарда лева за същия период на 2020-а тодина до 1,58 милиарда лева, както и рекордна печалба от над 278 милиона лева.

Европа приема мерки срещу високите цени на електроенергията

Европа приема мерки срещу високите цени на електроенергията

Според очакванията цените ще растат до април догодина

Компанията отчита и 50% увеличение на приходите. Това се дължи, както на нарастващите цени на електроенергията и особено високата цена на тока за бизнеса, така и на ръстът в производството на електроенергия при водноелектрческите централи след сухата 2020-а година.

Днес цената на електроенергията на свободния пазар в България за първи път надхвърли 500 лв/МВтч на борсата, според справката в Българската независима енеригйна борса. Доставките за днешния понеделник (22 ноември 2021 г.) са договорени на средна цена от 504,30 лв.

С повишението на цената на електроенергията у нас, страната ни отново се нарежда сред държавите с най-високи цени на Стария континент.

За първи път цената на тока у нас надхвърли 500 лв/МВтч

За първи път цената на тока у нас надхвърли 500 лв/МВтч

Доставките за днес са договорени на средна цена от 504,30 лв.

Националната електрическа компания отчете значително подобрение на финансовото си състояние още за първите 6 месеца на тази година. До неотдавна едно от най-губещите и задлъжнели държавни дружества реализира нетна печалба от 190,5 милиона лева още през лятото.

За сравнение, нетната печаба на НЕК за първото полугодие на 2020-а година беше едва 52 милиона лева.