Цената на Електроенергията на свободния пазар в България за първи път надхвърли 500 лв/МВтч на борсата, показва справката в Българската независима енеригйна борса. Доставките за днешния понеделник (22 ноември 2021 г.) са договорени на средна цена от 504,30 лв.

Цената на тока у нас е като тази в Гърция - 257,85 евро/МВтч, но в България увеличението е спрямо доставките в неделя е 24,25%. За сравнение, в Гърция увеличението е в размер на 14,68%.

Европа приема мерки срещу високите цени на електроенергията

Европа приема мерки срещу високите цени на електроенергията

Според очакванията цените ще растат до април догодина

Най-високата цена в България е за количествата, доставени между 18 и 19 часа - 623,66 лв., а най-евтината е в 4 часа сутринта - 342, 49 лв. Традиционно в събота и неделя цените са по-ниски, а продаваните количества по-малки. 

С повишението на цената на електроенергията у нас, страната ни отново се нарежда сред държавите с най-високи цени на Стария континент и с най-съществен ръст. Най-високата цена на електроенергията в Европа за днес е в Румъния. В северната ни съседка цената на тока е 261,05 евро/МВтч.

Най-ниски са цените на електроенергията в Полша и в Нидерландия. Съответно - 139,01 евро/МВтч. и 194,08 евро/МВтч. 

Пламен Младеновски, КЕВР: До 20% скок на цените на парното и тока от януари

Пламен Младеновски, КЕВР: До 20% скок на цените на парното и тока от януари

"Към момента имаме признаци, че увеличението няма да е малко"

През октомври Европейската комисия разгледа набор от инструменти, с които Европа да реагира на драстичното повишаване на цените на енергията. Целта е взимането на мерки в краткосрочен аспект, които да бъдат предприети в страните-членки на ЕС за по-голяма устойчивост на енергийните системи в средносрочен план.

Към момента има повишаване на цените на енергията на едро с над 200%. Наскоро еврокомисарят по енергетиката Кадри Симсон подчерта, че цените ще растат до април догодина. След това се очаква да спадат, но ще бъдат променливи до края на зеления преход.

Ако на 1 януари КЕВР реши да отрази реалното увеличение на цените на тока и на цените на газа в България, това може да доведе до минимум 50% увеличение на цената на тока и още толкова за цената на газа. Това заяви през септември Боян Рашев - експерт по устойчиво развитие и управляващ партньор на Denkstatt в предаването Money.bg по Bulgaria On Air.

Цената на тока ще скочи с поне 50%, ако се отрази реалното поскъпване на енергийните ресурси

Цената на тока ще скочи с поне 50%, ако се отрази реалното поскъпване на енергийните ресурси

Гост в предаването Money.bg е експертът по устойчиво развитие и управляващ партньор на Denkstatt Боян Рашев