Европейската комисия ще приеме набор от инструменти, с които Европа да реагира на драстичното повишаване на цените на енергията, предаде БНР, цитирайки източник на ЕК. Колегиумът на комисарите ще изготви комюнике, в което ще анализира ситуацията в момента.

Ще бъдат обмислени мерките в краткосрочен аспект, които да бъдат предприети в страните-членки на ЕС, както и стъпките за по-голяма устойчивост на енергийните системи в средносрочен план.

Към момента има повишаване на цените на енергията на едро с над 200%. Наскоро еврокомисарят по енергетиката Кадри Симсон подчерта, че цените ще растат до април. След това се очаква да спадат, но ще бъдат променливи до края на зеления преход.

Високите цени на електроенергията заплашват възстановяването на икономиките в Европа

Високите цени на електроенергията заплашват възстановяването на икономиките в Европа

Все повече индустриални компании спират работа. Надеждите са за мека зима

"Това е знак, че трябва да ускорим прехода ни към зелена енергия, тъй като сме силно зависими от вноса на твърди горива. 97 на сто от нефта и 90% от газа също са внос", припомнят от Европейската комисия.

Повишаващите се цени на енергийните продукти в Европа засягат не само потребителите, написа наскоро Oil Price. Ръстът започна да нанася тежки удари и по индустрията, заплашвайки да дерайлира възстановяването на европейските икономики след пандемията, които са изправени пред намалена покупателна способност на потребителите, по-ниско производство и по-високи оперативни разходи.

Големите европейски корпорации - от химическите гиганти, през минния сектор до производителите на храните - обявиха, че свръхвисоките цени на природния газ и електричеството заплашват маржа им и карат някои от тях да свият дейността си. Някои вече са затворили заради рекордните цени на природния газ.