Всички нови модели, които Nissan Motor пуска в Европа ще бъдат изцяло електрически. Това заявиха от компанията, като плановете и са да продава само електрически превозни средства на континента до 2030 г.

"Няма връщане назад", коментира главният изпълнителен директор на Nissan Макото Учида, казвайки, че "това е правилното нещо за нашия бизнес, нашите клиенти и за планетата", цитиран от Reuters.

Един от двата нови изцяло електрически модела, които ще са за Европа, ще се произвежда в завода му в Съндърланд в Северна Англия.

Плановете на Nissan за нови модели автомобили в следващите години

Плановете на Nissan за нови модели автомобили в следващите години

Японският концерн разработва електромобил специално за китайския пазар

По-рано тази година Nissan обяви, че ще пусне 19 нови модела електромобили до 2030 г. По прогнози на компанията до фискалната 2026 година, приключваща на 31 март 2027 г., 98% от продажбите му в Европа ще бъдат електрифицирани - което означава или напълно електрически автомобили, или хибриди, които имат както батерия, така и двигател с вътрешно горене.

Renault също планира да бъде изцяло електрическа до 2030 г. Ford и Stellantis също планират да бъдат напълно електрически в Европа до 2030 г. Volvo планира да продава само електромобили в световен мащаб до 2030 г.