След като отстъпката от 25 стотинки за част от горивата вече е факт, мъж от София решава да зареди достатъчно количество, за да се възползва от намалението. И пълни резервоара докрай. Оказва се обаче, че на бензиностанцията са "заредили" повече газ, отколкото побира бутилката на автомобила, а на касовата бележка - това е видно. За случая бил сигнализиран екипът на БНТ.

"Колата ми е на газ, побира 62 л резервоарът, който има клапан, изключва на 57 и нещо. Погледнах в бележката и тогава видях, че са ми сипали 66.630 л газ", разказва потърпевшият.

След като представил паспорта на газовата бутилка, от управителя на бензиностанцията получава разнопосочни предположения за причините:

Отстъпката от 25 стотинки за литър гориво важи и за автомобилите на лизинг на физическите лица

Отстъпката от 25 стотинки за литър гориво ще важи и за автомобилите на лизинг, но при едно условие

През първата седмица на юли горивата спряха да се повишават.

"Тя каза: дайте паспорта на бутилката и много приповдигнато може би си помисли, че няма да си нося паспорта, но аз си го носих, взех паспорта, отидох, показах го и тя много учудено видя, че е 62 л бутилката, че на 57 би трябвало да изключи и се започнаха всякакви доводи от рода на то е топло, може би заради това се е раздуло, това не е вашата бутилка. Може би малко повече е като налягане пистолетът".

След увещания разликата е възстановена. За "По света и у нас" от петролната компания обясниха, че са извършили контролно замерване на газ-колонката, което показа, че и двата пистолета работят в норма. Те напомнят, че и Държавната агенция за метрологичен и технически контрол посочва, че изправността на предпазния клапан е отговорност на клиента.

Държавен вестник публикува решението за отстъпката от 25 стотинки за литър гориво

Стана ясно от кога ще зареждаме с отстъпка от 25 стотинки за литър в бензиностанциите

Не всички бензиностанции обаче ще начисляват намалението

В "Лукойл-България" ЕООД е в сила единна процедура за разглеждане на оплаквания и претенции, свързани с количеството на зареденото гориво. При наличие на претенции, придружени със съответни доказателства за ден и час на зареждане, вид и количество на заредено гориво и причини за съмнение в точността на показанията на колонката, жалбоподателят се поканва на официално замерване в негово присъствие на използваната колонка, за да се увери лично в точността на използваните измервателни съоръжения. До този момент обаче, от 9 юли насам при нас няма постъпило по установения ред оплакване или претенция към посочения от Вас обект. Въпреки това, тъй като се отнасяме с максимална отговорност към точността и изправността на своите измервателни системи, възложихме веднага контролно замерване на газ-колонката на посочения от Вас обект, което показа, че и двата пистолета работят в норма.

Бихме искали да обърнем внимание обаче, че "Лукойл-България" не носи отговорност за изправността на автомобилните газови уредби и съответствието им на техническата документация. Осигуряването на техническата изправност на предпазните клапани на АГУ е задължение на клиента. Преди всяко зареждане, особено "до горе", той трябва да е сигурен, че предпазният клапан, ограничаващ запълването на неговата газова бутилка до 80% от общия ѝ обем, функционира правилно. На това обръща внимание и Държавната агенция за метрологичен и технически надзор, която заедно с това подчертава, че вместимостта на автомобилните резервоари, посочена от производителя, е приблизителна и може да се различава с до 20% от фактическата.

Отстъпката от 25 стотинки за литър гориво няма да се прилага от 1 юли. Бензиностанциите ще чакат обнародването на проекта

Oтcтъпĸaтa oт 25 cтoтинĸи зa литъp гopивo нямa дa ce пpилaгa oт 1 юли, ето какво ще чакат бeнзинocтaнциите

Причината е забавянето на актуализацията на бюджета

От агенцията за метрологичен и технически надзор също не коментираха случая, тъй като не са запознати с изправността на клапана и измервателните уреди. За изминалата година и половина само в Западна България са направени близо 230 проверки. От тях само при 4 са установени грешки над допустимата разлика.

"Само в 4 случая имаме средството за измерване и измервало с грешка, по-голяма от максимално допустимата, но тя не е драстична. Например, при бензина допустимата грешка е 0,5%, при газа грешката е 1%. В конкретните случаи грешката е била за пропан бутан 2%, което пак не води до драстични отклонения, каквато е въпросната жалба", заяви Георги Десев от Държавната агенция за метрологичен и технически надзор.

Не всички бензиностанции ще продават гориво с отстъпка от 25 стотинки на литър

Не всички бензиностанции ще продават гориво с отстъпка от 25 стотинки на литър

Какви са цените на бензина и дизела днес?

От агенцията приоритетно извършват проверки по сигнали на граждани. Съветват още винаги да се присъства по време на зареждането и то да започва при нулиран брояч.