Най-голямата туристическа компания в света TUI отчете 1,3 милиарда долара загуба през третото тримесечие, когато пандемията възпрепятства много пътувания. Компанията заяви, че постига напредък в намаляването на разходите, необходими, за да й помогне да издържи кризата, предава CNBC.

TUI заяви, че търсенето постепенно се връща. Компанията си осигури още финансова подкрепа от германското правителство, за преодоляване на свития си бизнес, след като COVID-19 заличи приходите за три месеца.

Ликвидността сега възлиза на 2,4 милиарда евро, заяви TUI, което й дава увереност, че може да стигне до 2021 г., тъй като пандемията продължава да вреди на пътуванията и наближава по-спокойния зимен сезон, когато ваканционните компании обикновено са на загуба.

TUI съкращава 8000 работни места

Най-голямата туристическа компания в света съкращава 8000 служители

Гигантът ще осбоводи 15% от служителите си с цел да намали разходите си

Групата заяви, че не може да даде прогноза за годината, на фона на продължаващото oпустошение в следствие на пандемията. Надеждите за силно възстановяване през лятото бяха "скъсани" от новите ограничения, въведени от Великобритания на пътуващите до Испания, което означава повече анулиране на почивка.

Подготвяйки се за по-малък пазар, TUI заяви, че трябва да намали разходната база с над 300 милиона евро годишно и че е постигнала напредък, като е планирала да намали флота на немската авиокомпания TUI fly, да преструктурира френския си бизнес и да затвори 166 магазина във Великобритания.

TUI заяви, че летният сезон на 2021 година изглежда обещаващ с нарастване на резервациите до 145%.