Google призна, че служители на компанията слушат записи на лични разговори на хора, използващи системата Google Assistant или домашните устройства на Google Home, предаде АП.

Информацията дойде, след като вчера стана ясно, че компанията разследва изтичането на 1 000 записа, направени oт устройствата на компанията в Белгия и Холандия.

Белгийската телевизия VRT разкри записите, а от Google веднага посочиха, че записите идват от служител, който е ангажиран с това да преслушва разговори с цел да се усъвършенстват езиковите способности на умните устройства на компанията, пише BBC.

Скоро и Huawei с гласов асистент, като Алекса на Amazon и Google Assistant

Скоро и Huawei с гласов асистент, като Алекса на Amazon и Google Assistant

Той ще е предназначен за пазара извън Китай, за да конкурира другите гиганти

По данни на телевизията повечето от записите са кратки и са направени в момент, когато хората използват услугите на Google Assistant и Google Home устройствата. Това става с думите "ОK Google" или "Hey Google".

Имало обаче и други записи, направени, когато хората не са използвали услугите на Google - не са казали двете вълшебни думички. Става въпрос за 153 записа, сред които: домашни скандали; разговори в спалнята между партньори; телефонни разговори, съдържащи лична и конфиденциална информация; родители, говорещи с децата си и други.

От компанията са категорични, че записите са направени, защото асистентът, базиран на изкуствен интелект, е бил задействан или с някоя от двете фрази, или с нещо, което звучи много подобно на това.

В отговор към телевизията от Google обясняват, че подобни записи се правят и след това се предоставят на техни служители, които да изследват различните акценти и говорни различия на определени езици. След това събраната информация се използва за подобряването на услугите на фирмата за Google Assistant и Google Home.

"Това е много важна част от процеса на изграждане на речева технология", допълват от Google.

Технологичният гигант вече води разследване за това как записите са стигнали до телевизията. Цялата ситуация обаче поставя за пореден път на дневен ред въпроси като този дали технологичните гиганти всъщност не разполагат и злоупотребяват с личните данни на потребителите си.

Как гласовият асистент на Amazon - Alexa може да защити дома ви?

Как гласовият асистент на Amazon - Alexa може да защити дома ви?

Той изпраща запис на необичаен звук, чул се докато собственикът на дома отсъства