Гласовият асистент на Amazon не само може да контролира вашият смарт дом, но вече е способен да го пази и напълно безплатно.

Технологичният гигант Amazon представи своята нова услуга Alexa Guard. Задачата на софтуера е да защитава дома на потребителя, който я използва чрез ехо смарт глас, пише Fortune.

Той получава известие, веднага щом приложението разпознае звука от димна аларма, аларма с въглероден оксид или счупване на стъкло. Тези сигнали програмата изпраща, когато собственикът на дома е задал подходящите настройки, когато се намира извън града. Така че тя действа съобразно това обстоятелство.

Освен просто уведомление за странен шум, софтуерът ще изпрати подробности да това какъв е той. Alexa Guard ще изпрати аудиозапис на звука, така че конкретния потребител да си направи сметка дали е влизане взлом или например, кучето, което драска по стъклото.

Използването на Alexa Guard не изисква допълнително устройство, но хардуерът трябва да бъде съвместим с приложението, за да може то да се активира. За да направят това, потребителите, когато са напът да излязат от дома си, трябва да кажат: "Alexa, I am leaving", което означава, че те тръгват и за сигурността на имота отговаря приложението.

След като свалят последната версия на приложението, потребителите трябва да изберат опцията "Guard" от "Настройки". Тя се намира след TV&Video и Photos. Така ще разполагат със софтуера за защита и ще могат да го настройват според обстоятелствата.

Друга опция на програмата е да контролира осветлението, докато собственикът на дома отсъства. Тя използва софтуерни данни, за да изчисли правилното осветление за конкретния дом въз основа на осветлението на други потребители през това време.

Въпреки редицата полезни функции, Guard не е заместител на стандартната система за домашна сигурност. Но пък предлага безплатен начин потребителите да получат допълнително спокойствие докато не са вкъщи.