Huawei работи върху собствения си гласов асистент, който ще работи извън Китай, където компанията вече разполага с асистента Xiaoyi, предназначен за интелигентния високоговорител, наречен AI Cube и смартфоните му. Но проблемът е, че Xiaoyi комуникира само на китайски език, съобщи CNBC.

Сега компанията работи върху продукт за чуждестранните пазари, който да конкурира софтуер от Amazon и Google.

"Използваме собствения си асистент в Китай, а в бъдещето ще имаме и свой собствен извън Китай", каза Ричард Ю, главен изпълнителен директор за потребителския бизнес на Huawei, пред CNBC в ексклузивно интервю.

"В началото използваме предимно Google Assistant и Amazon Alexa" за AI Cube и смартфони, каза той. "Ние се нуждаем от повече време, за да изградим услугите ни за изкуствен интелект.... По-късно ще разширим това извън Китай".

Главният изпълнителен директор заяви, че ще продължи да работи в партньорство както с Amazon, така и с Google. Въпреки това, всяка стъпка извън Китай би могла да я насочи в пряка конкуренция с двата американски гиганта, защото и двете имат гласовите помощници, интегрирани към различни хардуерни устройства.

Потърсени от CNBC, Google и Амазон не са на разположение за коментар.

Ю не каза какъв език би използвал гласовият асистент извън Китай, нито кога ще бъде достъпен.

Гласовата функция се разглежда от компаниите за потребителска технология като ключов начин потребителите да взаимодействат с продуктите, особено "интелигентните" свързани с интернетджаджи. Много от говорителите на пазара, като Amazon Echo или AI Cube на Huawei, се разглеждат като хъб в дома, който се свързва с уреди, които могат да се управляват гласово.