Компаниите се втурват да продават рекордни недвижимите си имоти, в опит да се спасят от коронакризата. Фирми в цяла Европа, Близкия изток и Африка са продали корпоративни имоти за 32 милиарда долара през 2020 г., според доклад на Jones Lang LaSalle, цитиран от Bloomberg.

Промяната на навиците за работа и в частност хоум офиса накараха много компании да преразгледат нуждата си от това колко недвижими имоти ще им трябват в бъдеще.

Малко над една трета от продажбите на корпорациите са офис имоти, като обемите са скочили с 10% спрямо предходната година. Всички видове търговски продажби на недвижими имоти в Европа са спаднали с 27% през 2020 г., сочат данните на Real Capital Analytics.

"Компаниите се отказват от собствеността си в опит да прекроят портфейлите си, за да изпълнят постпандемичните бизнес планове", каза Ник Комптън, мениджър в корпоративни капиталови пазари за EMEA в JLL.

Много от продажбите обаче включват договори за наемане, позволяващи на компаниите да имат достъп до капитал, като същевременно поддържат помещенията си.