Притисната от икономически и финансови проблеми, Русия разпродава редица мобилни телефонни кули, струващи по 1,5 милиарда долара всяка. Това е особено привлекателна възможност за чуждестранните инвеститори, които по този начин ще могат да навлязат на пазара в страната.

През последните години местните мобилни оператори PJSC MegaFon, VimpelCom Ltd. и Tele2 Russia са вложили огромни суми за построяването на такива кули от Санкт Петербург до Владивосток, за да подобрят покритието си.

Втората поредна година на рецесия в Русия обаче е принудила и трите корпорации да се откажат от част от активите си. Към момента сборно 30 000 телефонни кули са пуснати за продажба, като операторите се надяват това да им помогне да намалят разходите си и да набавят средства, необходими за подобряване на услугите им, пише Bloomberg.

Интересът на инвеститорите вече е факт, като се има предвид, че в Русия е най-големият пазар на такива съоръжения в Европа. Компании от различни краища на света, като австралийската Macquarie Group и Mubadala Development от Абу Даби вече са заявили своята готовност да изкупят част от кулите.

Корпорациите от Стария континент и от САЩ обаче все още избягват подобни ходове, притеснени от евентуалните икономически и политически рискове от сключването на подобни сделки.

Създалата се ситуация на телекомуникационни пазар може да бъде достатъчно изгодна и за Русия, освен за чуждестранния бизнес. Продажбите могат да увеличат потока инвестиции в страната, които се сринаха през миналата година.

За първите девет месеца на 2015 г. преките чуждестранни инвестиции в Русия са се свили до едва 1,3 милиарда долара от 69 милиарда долара за 2013 г.