Ford и Toyota намаляват производство си в Канада след като протестиращите срещу мерките за коронавирус блокираха граничните пунктове на САЩ и Канада. От Вашингтон и Отава предупредиха, че действията ще доведат до икономически щети.

Протестите се организират основно от шофьорите на камиони, които парализираха столицата Отава. Шофьорите дори спряха входящия трафик в Канада по моста Амбасадор, което  обикновено е маршрут за доставка на производители на автомобили и селскостопански продукти в Детройт. Редица автомобилни производители вече са засегнати от прекъсването на доставките до града.

Според най-големия производител на автомобили Toyota, не се очаква производството в Онтарио да се възстанови до края на седмицата. Производството е спряно в завода за двигатели на Ford.

Фабриката на Ford в Оуквил, близо до Торонто, работи с намален график и предупреди, че затварянето на Ambassador Bridge "може да окаже въздействие върху всички автомобилни производители в САЩ и Канада".

Производителят на Chrysler Stellantis заяви, че има недостиг на части в завода в Уиндзор, Онтарио, заради намалените доставки.