Комисията за защита на личните данни на Ирландия е изпратила на Facebook Inc. предварителна заповед, която налага спиране на изпращането на лични данни на европейците в САЩ, пише The Wall Street Journal, цитирайки свои източници. Заповедта може да се превърне в прецедент и да засегне и други американски технологични гиганти.

Нареждането е първата стъпка, която регулаторите в Европейския съюз правят във връзка с решението на върховния съд на блока от юли. Според съдиите компании като Facebook не трябва да изпращат личните данни на европейците на американска почва, тъй като гражданите на Европейския съюз нямат ефективен начин да се изправят срещу американските порядки за следене.

За да изпълни нареждането, Facebook ще трябва да въведе значителни промени в продукта си, за да спре изпращането на данни към сървърите в САЩ. Ако не се подчини, Facebook може да бъде глобена с до 4% от годишните си приходи, или $2,8 млрд.

Заповедта е победа за активистите за защита на личните данни в Европа, които отдавна оспорват практиката. Според тях, те не трябва да бъдат пращани в САЩ, тъй като правителството може да ги получи. Тя е и предупреждение за големите технологични компании, които работят на Стария континент.

Самата заповед е предварителна и може да бъде променена, уточнява изданието. Комисията за защита на личните данни в Ирландия е водеща в случая, тъй като американският гигант има централа в страната.

Facebook има срок до средата на септември да отговори. След получаване на отговора, комисията в Ирландия ще изпрати нова чернова на заповедта до 26-те останали регулатора в ЕС за общо съгласие.

След решението на съда през юли Брюксел и Вашингтон започнаха преговори за създаването на нови правила, по които технологичните гиганти изпращат личните данни на европейските потребители в САЩ. Според някои адвокати САЩ ще трябва да променят законите си, за да отговорят на притесненията на европейския съюз.

Всички начини, по които Facebook ви следи. И как да ги ограничите

Всички начини, по които Facebook ви следи. И как да ги ограничите

Пипалата на социалната мрежа достигат далеч извън пределите на нейните услуги и се разпростират в целия интернет