Американски апелативен съд отмени присъда за 120 млн. долара срещу Samsung, с което южнокорейският производител на смартфони най-накрая печели дългогодишния спор за патент с основния си конкурент Apple, съобщи Reutеrs.

Апелативният съд за Федералния окръг Вашингтон заяви, че Samsung Electronics Co Ltd не е нарушила патента на американската компания Apple за „бързи връзки”, както и че другите два патента за функциите на iPhone за отключване чрез плъзгане и за автоматична корекция са невалидни. Съдът определи още, че Apple подлежи под отговорност за нарушаването на един от патентите на Samsung.

Двата основни съперника на пазара на производство на смартфони водят битки за патенти над технологии за мобилни устройства от години. През декември Samsung плати на Apple 548,2 млн. долара при отделен случай за патент, който Samsung отнесе до Върховния съд на САЩ.

Решението от петък е било взето от единодушен тричленен състав на Федералния окръг – висшият съвет на страната, специализиран по патентните въпроси.

Постановлението отменя присъда от май 2014 г. от федерален съд в Сан Хосе, Калифорния, която наложи на Samsung да заплати 119,6 млн. долара за използване на патентована технология на Apple без разрешение.

Нарушаването на свойството за бързи връзки, което позволява на устройството да разпознава данни на сензорния екран – като телефонен номер и връзка към него, за да направи обаждане, възлиза на близо 99 млн. долара от общите щети.

Освен че Апелативният съд посочи, че Samsung не е използвала същата технология за установяване и свързване към конкретни данни, той заяви още, че другите патенти на Apple били очевидни спрямо вече известни изобретения и никога не е трябвало ад бъдат предоставяни.

Кой е най-големият страх на Apple и Samsung?

Кой е най-големият страх на Apple и Samsung?

И изправени ли са двата технологични гиганта пред опасност