Китайските производители на смартфони се превърнаха в най-големият кошмар за лидерите в този сегмент Apple и Samsung. Компаниите предлагат устройства със същите функции, като на iPhone телефоните, но на много по-ниска цена.

През 2015 г. продажбите на смартфони в глобален мащаб са нараснали с 10,1% до 1,43 милиарда продадени бройки. В топ 5 на производителите с най-много доставки са китайските компании Huawei, Lenovo и Xiaomi, които дишат във врата на първенците Samsung и Apple, пише CNBC.

Причина за техният успех е, че те имат няколко предимства пред корейския и американския технологични гиганти.

Според експерта Линда Су от анализаторската компания Strategy Analytics на първо място това включва много силен и голям вътрешен пазар. Заедно с това китайските фирми имат достъп до развита еко система, в която има възможност за понижаване на производствените разходи, както и напредък в научните изследвания, позволяващ иновации в продуктите.

“Всички китайски участници, взети заедно, ще играят все по-сериозна роля в глобалния пазар на смартфони”, коментира Су пред CNBC.

Тя допълва, че тази година ще бъде решаваща за Xiaomi, които изгубиха лидерската си позиция в Китай на фона на силната конкуренция от страна на Hiawei.

Компанията ще се опита да върне интереса към себе си с представения на Световния мобилен конгрес в Барселона смартфон Mi5. Той идва с мощен процесор Qualcomm Snapdragon 820, с какъвто е снабден и Samsung Galaxy 7.