Между юли и септември Starlink трябва да навлезе в африкански държави: Нигерия и Мозамбик. Услугата е предоставена от SpaceX, и осигурява интернет връзка с помощта на хиляди спътници в Космоса. В края на май компанията съобщи, че е получила регулаторни одобрения от двете страни. Нигерия даде на Starlink лицензи, които влязоха в сила на 1 май и ще изтекат през 2027 и 2032 г.

След като получи одобренията, Starlink подкани потребителите да поръчат комплекти за монтаж, за които е нужен депозит от $99.

Въпросът е могат ли потребителите без достъп до интернет наистина да си позволят тази услуга?

Услугата Starlink е насочена най-вече към потребители, които живеят в отдалечени райони без достъп до интернет услуги.

Всеки може да има достъп до интернет, като притежава чиния, монтирана на открито на място. Това би могло да реши проблемите с достъпа в страни като Мозамбик, където само 16% от населението от 31 милиона души използват интернет. Част от проблема се дължи на инфраструктурата.

Скоростта, която Starlink предлага е почти пет пъти по-висока от най-високата средна скорост, регистрирана в Нигерия за фиксиран широколентов достъп.

И все пак Starlink може да е твърде скъп за своите потребители в селските райони в Африка.

След актуализация на цената през март, сега трябва да се плати еднократна такса от $599 (по-рано $499) за чинията и рутера и $110 (по-рано $99) за месечен абонамент. Премиум продуктът струва $2500 за инсталация и $500 месечна такса.

Новата на бедност стигат 40% в Нигерия и Мозамбик. Средната годишна работна заплата в Нигерия, най-голямата икономика в Африка, е около 518 400 найри (1 200 долара).

Остава неизвестно дали Starlink ще вкара различни цени в Африка и най-слабо развитите страни, както прави Netflix? В противен случай тези, които могат да си позволят Starlink, биха били по-заможни граждани, които вече има достъп до интернет.