Компанията Nvidia може и да не успее да спази крайния срок от март 2022 г. за приключване на сделката за придобиването на британската фирма за чип технологии Arm на стойност 40 милиарда долара, предава Reuters. Причината: нежеланието на европейските регулатори да разглеждат сделката до края на летните ваканции.

От Nvidia обявиха сделката с Arm миналата година, предизвиквайки незабавна реакция в полупроводниковата индустрия, където Arm отдавна е неутрален играч, лицензиращ ключова интелектуална собственост за клиенти, които иначе са силни конкуренти, включително американският гигант Qualcomm, както и компании като Samsung и Apple.

Qualcomm готова да инвестира в Arm, ако сделката с Nvidia пропадне

Qualcomm готова да инвестира в Arm, ако сделката с Nvidia пропадне

Регулаторите по света разглеждат придобиването насред множество критики относно покупката

От Nvidia съобщиха на инвеститорите миналата година, че планират да приключат сделката до март 2022 г., но споразумението за покупка дава възможност на двете компании да удължат крайния срок до септември 2022 г. Но в този момент всяка от страните има възможност да се оттегли, ако сделката не получи одобрение от правителството.

Nvidia е подала молба за одобрение на сделката в Китай, съобщи Financial Times миналата седмица. В изявление от компанията заявиха, че „много юрисдикции имат период на предварително уведомление, при който страните водят подробен и непрекъснат диалог с регулаторите“.

Не са малко и тези, които се надяват сделката да порпадне. Основният страхът сред конкурентите от фирмите за чипове е, че Nvidia ще си осигури едноличен достъп до иновациите на Arm, вместо да ги разпространява към цялата индустрия.

Гигант в производството на чипове: Дефицитът ще остане до 2023 г.

Гигант в производството на чипове: Дефицитът ще остане до 2023 г.

Това е поредна индикация от индустрията, че текущата ситуация няма да се разреши бързо