Дефицитът на чипове, започнал през 2019 г., ще продължи да се наблюдава в средносрочен план, става ясно от коментар на Flex, която е третият най-голям производител на полупроводници глобално. Според компанията той ще е в сила "поне още една година", предаде Zero Hedge.

"При толкова силно търсене, очакванията са производството да се възстанови от средата до края на 2022 г., в зависимост на стоката", каза директорът на компанията по доставките Лин Торел. "Някои прогнозират недостигът да продължи до 2023 г."

Според Flex текущата ситуация е принудила много бизнеси да коригират веригите си на доставките. Тенденцията е те да стават все по-регионализирани, вместо да зависят интензивно от Китай и Тайван.

На същото мнение неотдавна беше и изпълнителният директор на Intel Пат Гелсингър. По думите му дефицитът може да продължи да се наблюдава още поне "няколко години".

"Докато индустрията предприе стъпки за преодоляване на краткосрочните ограничения, може да отнеме няколко години, докато екосистемата се справи с недостига на производствен капацитет, субстрати и компоненти", каза той пред Reuters.

Заради текущата ситуация гиганти като Intel, Samsung и TSMC, които са сред лидерите по производство на чипове, планират значително увеличаване на капацитета. Конкретно TSMC иска да удвои производствените си способности, включително и чрез изграждане на завод за 12 млрд. долара в Аризона и 3-нанометрова поточна линия, за която ще трябва да вложи около 25 млрд. долара. Докато тази инвестиция се реализира, тя вече изгражда кампус във Финикс, Аризона.