От нидерландската компания Shell очакват печалбите от търговията с газ да бъдат "значително по-високи" през последното тримесечие на 2021-а година, заради нарастващите цени. Заради това от петролния гигант възнамеряват да върнат сумата от $5,5 милиарда на своите акционерите чрез обратно изкупуване на акции. 

Това ще стане ръзможно след продажбата на американския бизнес за шистов газ, пишат световните агенции, цитирайки изявление на компанията.

Защо Shell ще премести централата си в Лондон

Защо Shell ще премести централата си в Лондон

През 2022-а година

Новината идва в момент, когато пазарната стойност на Shell достигна £133 милиарда, което я прави най-скъпата компания в международния списък FTSE 100.

Увеличаването на печалбите вероятно ще поднови призивите за налагане на непредвиден данък върху петролните оператори в Северно море, които печелят от нарастващите цени на петрола и газа.

От Shell потвърдиха, че печалбите от търговия с втечнен природен газ - LNG, "се очаква да бъдат значително по-високи за края на миналата година, в сравнение с третото тримесечие.

Миналата година Shell продаде бизнеса си с шистов петрол в Пермския басейн на ConocoPhillips за $9,5 милиарда в опит да започне да се насочва към чиста енергия. Компанията вече върна на инвеститорите си около $1,5 милиарда от тази продажба чрез програма за обратно изкупуване на акции, започнала през декември.

Shell продава бизнес в САЩ на ConocoPhillips за $9,5 милиарда

Shell продава бизнес в САЩ на ConocoPhillips за $9,5 милиарда

Сделката трябва да се осъществи преди края на тази година

От Shell, която оперира с над 45 000 бензиностанции, заявиха още, че очакват печалбите от бензин за последното тримесечие на изминалата година да бъдат по-ниски отпредишното. Това се дължи на "сезонните тенденции, въздействието върху търсенето, дължащо се на "Омикрон", както и заради лошата финансова ситуация в Турция".