Очаква се гигантът Shell да премести централата си в Лондон, съобщават британските медии. В момента тя се намира в Хага. Аргументът на акционерите е, че този ход ще засили конкурентоспособността на компанията и ще улесни изплащането на дивиденти и обратното изкупуване на акции.

Според плана, компанията ще се казва "Shell PLC", но отва изисква одобрение от 75% от гласовете на акционерите и след като това се случи, самото преместване ще се осъществи през следващата година.

Shell съкращава името си и променя данъчния адрес

Shell съкращава името си и променя данъчния адрес

Тези изменения в устава ще се представят на извънредно събрание на 10 декември

Какви са причините?

Решението на Shell е мотивирано отчасти от решение на нидерландския съд от месец май тази година, което нареди на компанията да намали въглеродните емисии с 45% до 2030 г.

Shell, която обжалва това решение, казва, че нейната екологична политика няма да бъде засегната от този ход. Данъчното облагане обаче е фактор. И тъй като седалището и данъчният дом на компанията сега са в Нидерландия, дивидентите, които тя изплаща върху акциите си подлежат на облагане с 15%. Оказва се, че във Великобритания облагането ще е по-малко.

Островът не налага данък при източника на дивиденти и така компанията ще може да върне $7 милиарда приходи на акционерите от продажбата на газови активи в САЩ на ConocoPhillips. 

Нидерландското правителство коментира, че е "разочаровано" от решението на Shell да напусне своя дом.

"Роснефт" купува от Shell рафинерия в Германия

"Роснефт" купува от Shell рафинерия в Германия

Предприятието получава руски петрол Urals по тръбопровода "Дружба"