Британско-холандската енергийна компания Royal Dutch Shell опростява структурата на акционерния си капитал, избира Великобритания за свое данъчно пребиваване и съкращава името си на Shell plc. Такива изменения в устава ще се представят на извънредно събрание на 10 декември тази година, съобщава Reuters.

Компанията планира да премине от пазар с двойни акции (тип "А" - Royal Dutch Shell и "B" - Shell Transport & Trading със същите права) към един тип ценни книжа. От компанията отбелязват, че също така ще се подобри възвръщаемостта на инвестициите за акционерите. През юли Shell обяви програма за обратно изкупуване на акции на стойност 2 милиарда долара, а през септември обяви, че ще върне допълнителни 7 милиарда долара на акционерите след приключване на продажбата от нейните активи в Пермския басейн в САЩ.

Компанията също така ще координира своето данъчно резидентство със своята страна на учредяване в Обединеното кралство, където ще провежда срещи на борда и ръководството и където ще бъдат разположени генералният изпълнителен директор и главният финансов директор.

Нидерландският град Хага ще продължи да е седалище на глобалното добивно подразделение, както и интегриран хъб за газ и възобновяема енергия и поделението за проекти и технологии.

През 2005 г., по време на сливането на Koninklijke Nederlandsche Petroleum Maatschappij и Shell Transport and Trading Company, Shell беше регистрирана в Обединеното кралство с нидерландско данъчно представителство и двойна структура на акциите. Още от самото начало не се очакваше структурата на акциите A/B да бъде постоянна, припомнят от компанията.

След предложените промени Shell вярва, че вече няма да отговаря на условията за кралското обозначение "Royal Dutchl", ",което бе източник на голяма гордост и чест за Shell от над 130 години", и ще бъде предложено да съкрати името на компанията на Shell plc.