Lufthansa отчете оперативна загуба от €336 милиона за първите три месеца на годината, отчасти и заради по-скъпите горива и свръхкапацитета в Европа. Акциите на германския превозвач поевтиняха с 5 процента в сутрешната търговия, предава Reuters.

Най-голямата авиокомпания в Германия съобщи, че разходите ѝ за гориво са се увеличили с €202 милиона. В същото време приходите от дъщерните дружества, включително SWISS, Austrian Airlines и бюджетните Eurowings, са намалели значително.

Година по-рано Lufthansa отчете оперативна печалба от €52 милиона, но тогава компанията успя да спечели повече пътници, благодарение и на фалита на Air Berlin.

Европейските авиокомпании се борят с твърде голям брой самолети и високи разходи. Британската EasyJet заяви, че очаква $360 милиона загуба за шестте месеца до края на март. Исландската WOW air пък спря работа.

Lufthansa съобщи, че очаква възстановяване на приходите през второто тримесечие и запази прогнозата за оперативна печалба за цялата година с марж между 6,5 и 8 процента.

Lufthansa съди пътник, защото си изпуснал полета

Lufthansa съди пътник, защото си изпуснал полета

И така си спестил 2000 евро