Reddit, популярната социална медийна платформа и форум за споделяне на новини и информация, излезе на борсата в четвъртък. Има много причини да се смята, че акциите ще обърнат огромна първоначална печалба.

В сряда вечерта компанията оцени първоначалното си публично предлагане на 34 долара за акция, което бе при най-високата граница на прогнозния диапазон. Малко преди затварянето на първия ден от търговията акциите поскъпнаха с 46% до $49, за да дадат на компанията пазарна капитализация от $9,6 милиарда.

Вероятно е обаче, акциите да се представят слабо през първите няколко месеца. Reddit все още губи пари и в исторически план нерентабилните първични публични предлагания са склонни да имат тежки първи няколко месеца.

През близо първата и половина година, след излизането на борсата, нерентабилните IPO-та са по-слаби от своите индустриални групи с почти 10 процентни пункта средно от 1999 г. насам, според Trivariate Research. Reddit може да не е по-различен, особено защото оценката му е несъмнено взискателна.

Reddit става публична компания, най-много печели... босът на OpenAI

Reddit става публична компания, най-много печели... босът на OpenAI

Сам Алтман инвестира много в платформата, но вероятно няма да е напразно

От положителна гледна точка нетната му загуба за 2023 г. е 90,8 милиона долара, като тя е реализарана от 804 милиона долара продажби, според проспекта за IPO. Това е по-малка нетна загуба, представляваща по-малък дял от приходите, от $158 милиона, загубени от Reddit през 2022 г. Рентабилността се движи в правилната посока за момента.

Проблемът е, че преминаването към черното няма да бъде безпроблемно. Всяка губеща фирма трябва да увеличи приходите си по-бързо от разходите, за да реализира печалба.

Въпреки че приходите са нараснали с 21% миналата година, изпреварвайки 13% увеличение на оперативните разходи, поддържането на това няма да е лесно. Ръстът миналата година дойде от добавяне на потребители, а не от увеличаване на приходите от реклами на потребител.

Компанията каза, че се стреми да превърне по-редките посетители на уебсайта си в ежедневни потребители, което означава, че Reddit трябва да се състезава за вниманието на хората с множество новинарски издания и все още растящите гиганти на социалните медии. Ако растежът на приходите се забави твърде много, компанията няма да генерира печалба скоро.

Разходите почти сигурно ще продължат да се увеличават. Основните разходи са за маркетинг, научноизследователска и развойна дейност и възнаграждение на служителите, като всички те трябва да се увеличат, тъй като компанията се стреми да използва изкуствен интелект, за да идентифицира правилните теми, за да поддържа ангажираността на потребителите и да предлага на пазара платформата за придобиване на нови потребители.

Комбинирайте това с текущата оценка и компанията има какво да оправдае.

Оценката малко преди затварянето в четвъртък беше около 11,9 пъти миналогодишния резултат от продажбите, въпреки че ако приходите растат със същото темпо тази година, както през 2023 г., форуърдната цена/продажби ще бъде 9,9 пъти. Би било по-високо, ако Уолстрийт приеме по-малък приход за тази година. Това е скъпо в сравнение с други, по-малки технологични компании, които увеличават продажбите с приблизително 20%.

Просто погледнете няколко различни компании. Доставчикът на софтуер за управление на самоличност Okta, например, увеличи продажбите си с 23% миналата година и вече е достигнал рентабилност на коригирана база. И все пак той все още се търгува при по-малко от седем пъти очакваните продажби за тази година, според FactSet. Платежният процесор Shift Four Payments увеличи продажбите си с 29% миналата година, печеливш е и се търгува при малко под пет пъти очакваните продажби.

Въпросът е, че Reddit трябва да поддържа своя растеж - и да стане печеливш - за да оправдае своята оценка. Ако не стане, акциите вероятно ще се представят зле в бъдеще.

В допълнение идва и странното възнаграждение на изпълнителният директор на компанията

Вече един от най-добре платените главни изпълнителни директори в САЩ, Стив Хъфман ще получи бонус от над 20 милиона долара, ако акциите на Reddit успеят да поддържат пазарна капитализация от 5 милиарда долара, което само би увеличило огромната му власт и право на глас в компанията

Сега, когато Reddit Inc. е публична компания, главният изпълнителен директор Стив Хъфман е готов да направи милиони - и дори повече, ако акциите успеят да запазят стойността си.

Като основател на Reddit и негов главен изпълнителен директор през почти последното десетилетие, Хъфман държи объркващ лабиринт от акции и опции в компанията. Неговото възнаграждение получи много внимание в навечерието на първоначалното публично предлагане на Reddit - в документите си за IPO Reddit разкри, че Хъфман е получил 193 милиона долара компенсация миналата година, което би го направило един от най-добре платените изпълнителни директори в Америка.

За контекст, само един изпълнителен директор на публична компания е имал възнаграждение за 2022 г., по-високо от общото за 2023 г. на Хъфман, според Equilar. И това е изпълнителният директор на Alphabet - Сундар Пичай, който получи близо 226 милиона долара компенсация; следващата най-висока сума през 2022 г., с малко повече от $182 милиона, принадлежи на главния изпълнителен директор на Hertz Global Holding Inc. Стивън Шер.

Но тези 193 милиона долара включват акции, които Хъфман няма да види с години и може изобщо да не получи, благодарение на капризите на начина, по който се изчислява възнаграждението на изпълнителния директор. Що се отнася до опциите, които вече е получил, около половината зависят от това Хъфман да остане на позицията си в Reddit през следващите няколко години, а другата половина изисква цената на акциите да се повиши силно, за да ги направи жизнеспособни.

Хъфман обаче печели веднага от IPO-то на Reddit. Изпълнителният директор планира да продаде 500 000 акции в предлагането - около една трета от броя акции, които Reddit искаше да продаде на своите потребители - за 17 милиона долара. И той получи дори повече акции от това, приблизително 562 000, които спечели чрез награда за дялово участие през 2016 г.

Google плаща по $60 млн. годишно, за да "чете" Reddit

Google плаща по $60 млн. годишно, за да "чете" най-популярния форум в света

Информацията ще се използва, за да се подобрява чат ботът Gemini

И тогава идва може би най-странната награда за главен изпълнителен директор от поне десетилетие. Освен 17 милиона долара в брой и приблизително 19 милиона долара в акции, които Хъфман получава в резултат на предлагането на Reddit, той ще получи акции на стойност повече от 22 милиона долара на IPO цена - но само ако Reddit може да поддържа пазарна капитализация от 5 милиарда долара за две седмици от следващите пет месеца.

Според проспекта за IPO, подаден от Reddit до Комисията по ценни книжа и борси, акциите на Reddit трябва да поддържат средна цена на затваряне, която отразява пазарна капитализация от 5 милиарда долара за 10 последователни дни, за да може Хъфман да получи повече от 660 000 акции. И в бележка под линия дълбоко в проспекта има краен срок до 14 август, така че ако Reddit не достигне това число в този период от време, Хъфман няма да получи акциите.

Изглежда странно, че една компания би възнаградила толкова богато своя главен изпълнителен директор за поддържане на пазарна капитализация, която е около половината от това, на което компанията е била оценена на частни лица преди по-малко от три години, и по-малко от пазарната капитализация от около 6,5 милиарда долара, която Reddit спечели при своето IPO . Очаква се стимулите за ръководителите да бъдат много по-трудни за получаване от тези, за да получат милиони на склад.

"Странно е, необичайно е", каза Олга Усвятски, счетоводен експерт и бивш вицепрезидент на Audit Analytics. "Обикновено, когато видите показател за ефективност, той трябва да бъде поне донякъде предизвикателен. Предполага се, че има трудности при постигането на този показател. ... Освен ако акциите не паднат значително, този показател ще бъде постигнат."

Мери Елън Картър, професор по счетоводство в Бостънския колеж, която специализира в компенсациите на ръководни кадри, се съгласи.

"Не съм виждала нещо подобно и изглежда, че това е цел, която всъщност не е смислена цел. Изглежда, че това, което бордът искаше да направи, беше просто да му даде акциите", каза тя в телефонно интервю в четвъртък.

*Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка или продажба на акции на финансовите пазари.