Социалната платформа Reddit е сключила споразумение с Google за това онлайн гигантът да използва съдържанието на нейните хиляди тематични подфоруми със стотици милиони потребители за обучаване на изкуствен интелект, съобщава "Ройтерс", като се позовава на свои източници.

Твърди се, че договорът е за сумата от 60 млн. долара годишно.

Официален коментар и от двете компании на този етап няма, но още в началото на седмицата Bloomberg съобщи за подобна сделка, като тогава обаче не беше ясно кой ще получи достъп до съдържанието на Reddit.

Ще има ли бунтове?

Създадената през 2005 г. социална платформа се готви за листване на борсата, като резултатът от него зависи от финансовите ѝ показатели - а битката с Meta и TikTok за рекламни приходи е жестока. Затова и компанията, която беше оценена на 10 млрд. долара при набиране на средства през 2021 г., започна да търси нови източници на пари.

Reddit удвои оценката си след GameStop манията

Reddit удвои оценката си след GameStop манията

Компанията набра $250 млн.

Тук потребителското съдържание е ключовият ѝ актив. Качествените дискусии по най-различни теми доведоха до това, че често търсенето на информация по определен въпрос в Google води до резултат именно от платформата.

През 2023 г. от Reddit обявиха, че няма да допуснат AI компании да използват ресурсите им без пари. Освен това бяха променени и условията за достъп до програмния интерфейс (API) на платформата. Това ликвидира голяма част от екосистемата на външни клиенти за четене и модериране на съдържание в Reddit.

Reddit, дом на WallStretBets, излиза на борсата при оценка от $15 млрд.

Reddit, дом на WallStretBets, излиза на борсата при оценка от $15 млрд.

През второто тримесечие на 2021 г. тя отчете $100 млн. приходи

Този ход предизвика истински бунт сред потребителите. Големи онлайн общества затвориха достъпа до своите подфоруми, някои от ползвателите изтриха всичките си публикации. Не е ясно как ще реагират форумците на Reddit на сделката с Google - а очакването е IPO-то да стане факт в рамките на следващите няколко дни.