Дефектният Galaxy Note 7 направи сериозен удар върху репутацията и приходите на лидера на пазара на смартфони Samsung. През последния месец компанията обяви, че ще похарчи милиарди, за да компенсира засегнатите клиенти, купили си проблемния модел.

От ръководството на производителя вероятно са смятали, че ситуацията вече се е успокоила. На небосклона обаче се задава нова буря.

Международната неправителствена екологична организация "Грийнпийс" алармира, че изтеглянето на милионите бройки Note 7 може да навреди на околната среда.

Според еколозите, ако южнокорейската копания реши просто да ги изхвърли, това ще доведе до отлагането на токсични отпадъци, равни на около 28 контейнера.

Samsung спира продажбите на Galaxy Note 7

Край! Samsung спира продажбите на Galaxy Note 7 по целия свят

Това ли е краят на модела?

През миналия месец от Samsung обявиха, че спират производството на модела заради дефект в батериите, който може да предизвика експлозия. Тогава стана ясно, че до момента са били продадени над 3 милиона бройки.

В своето изявление от "Грийнпийс" посочват, че още 1,3 милиона смартфона са били произведени, но не са били продадени.

"Всички тези устройства съдържат 20 тона кобалт, 1 тон волфрам, около 100 килограма злато и над 1000 килограма сребро", се посочва в общ доклад на организацията и на Германския институт за изследвания.

Еколозите настояват технологичният производител да рециклира колкото се може повече части от смартфоните.

500 потребители изпращат Samsung в съда заради дефектния Note 7

500 потребители изпращат Samsung в съда заради дефектния Note 7

Още стотици клиенти в Южна Корея готвят искове срещу производителя