Tesla може да започне да продава своя хуманоиден робот Optimus през следващата година, обяви Илон Мъск. Автомобилният производител планира да използва робота в собствената си фабрика до края на годината, пише порталът Elektrek.

Преди няколко месеца Tesla представи "Optimus Gen 2" - ново поколение хуманоиден робот, който трябва да може да изпълнява задачи, поставени от хора.

Tesla твърди, че превозните средства на компанията са роботи на колела. Сега просто трябва да ги направи в хуманоидна форма, за да могат да заменят хората в някои задачи - предимно повтарящи се и опасни дейности.

$20 000 за хуманоиден робот: Илон Мъск представи новото чудо на Tesla

$20 000 за хуманоиден робот: Илон Мъск представи новото чудо на Tesla

Роботът се казва Optimus и ще "атакува" масовия пазар след 3 до 5 години

В предишна актуализация на Optimus, изпълнителният директор на Tesla Илон Мъск заяви, че "Optimus е изключително подцененен". Главният изпълнителен директор заяви, че търсенето може да достигне 10 до 20 милиарда робота годишно. По отношение на цена - Мъск преди време е заявявл, че очаква Optimus да струва "по-малко от половината от електромобил" - така че ще е 25 000 долара.

Той дори уверено прогнозира как Optimus ще представлява "по-голямата част от дългосрочната стойност на Tesla".

Главният изпълнителен директор смята, че всеки ще има робот Tesla Optimus у дома, както и че роботът ще замени много работни места в производството и обслужването.

Мъск увети, че Optimus вече изпълнява фабрични задачи в лабораторията. Той вярва, че Optimus ще бъде използван за изпълнение на реални задачи в реални фабрики на Tesla до края на годината!

Освен това Мъск вярва, че Tesla може да започне да продава своя хуманоиден робот Optimus на клиенти извън компанията до края на 2025 г.

Главният изпълнителен директор отново повтори, че очаква Optimus да представлява по-голямата част от приходите и общата стойност на Tesla.