Президентът на Съединените американски щати Доналд Тръмп призова Boeing в понеделник да ребрандират самолетите 737 MAX след двете фатални катастрофи, предава Reuters.

Източник от компанията посочи, че това е твърде малко вероятно, а и смяната на името на модела би бил трудна задача. Официално, от Boeing отговориха, че са концентрирани върху решението на проблема и търсят идеи как отново да спечелят доверието на обществото.

Тръмп, който притежаваше авиокомпанията Trump Shuttle от 1989 до 1992 г., даде идеята си в Twitter. "Какво знам аз за брандирането, може би нищо (но станах президент!), но ако аз бях Boeing, щях да ПОПРАВЯ Boeing 737 MAX, да добавя няколко допълнителни страхотни екстри и да дам ново име на самолета. Нито един продукт не е пострадал като този. Но отново, какво по дяволите знам аз?", написа той в социалната мрежа.

Авиокомпаниите сложиха на пауза поръчките на Boeing 737 Max

Авиокомпаниите сложиха на пауза поръчките на Boeing 737 Max

За първото тримесечие те са едва 10 при 112 година по-рано

От своя страна Boeing води разговори с авиокомпаниите, които са закупили самолета. Говорител на компанията допълни, че пилотите ще играят ключова роля."Доверието на пилотите в самолета ще върне доверието и на екипажа и пътниците", смята вицепрезидентът по комуникациите Гордън Джондроу. Засега компанията е концентрираха върху подготвянето на софтуерно обновление и обучения на пилоти.

737 MAX е най-добре продаваният самолет на Boeing и основен източник на печалба. За последните 7 години компанията има 5 000 поръчки за него.Междувременно британската Brand Finance заяви, че стойността на марката Boeing се е сринала с $12 милиарда заради двете катастрофи. През 2018 г. тя бе най-ценната в авиоиндустрията с оценка около $32 милиарда.

Главният изпълнителен директор на Brand Finance Дейвид Хей отхвърли идеята за ребрандиране, посочвайки, че Toyota и много други компании са успяли да се възстановят след подобни кризи.

Докато Boeing се бори с кризата, Китай поръча 300 самолета за €30 милиарда от Airbus

Докато Boeing се бори с кризата, Китай поръча 300 самолета за €30 милиарда от Airbus

Преди две години Пекин сключи споразумение за доставката на 300 машини от американската компания