Докато американският лидер Boeing се опитва да преодолее кризата, в която изпадна след двете катастрофи с най-новия й модел 737 Max, европейският й конкурент Airbus успя да спечели мащабна сделка в Китай. Компанията подписа споразумение за десетки милиарди евро за доставката на 300 самолета.

Сделката беше сключена по време на посещението на китайския президент Си Дзинпин в Европа. Споразумението от страна на азиатската държава е подписано от държавната агенция China Aviation Supplies Holding Company.

То включва доставката на 290 машини от модела A320 и 10 от A350, съобщава Reuters. От френските власти посочват, че сделката е за цена от около 30 милиарда долара.

По-мащабната от очакваното поръчка идва след поръчка на 300 самолета на Boeing през 2017 година по време на среща между президентите Доналд Тръмп и Си Дзинпин.

През последните седмици след инцидентите с модела 737 Max Китай беше сред първите държави, които забраниха гражданските полети със самолета.

На въпрос дали сделката с Airbus е дошла след приземяването на машините на Boeing, от европейската компания коментират: "Това е дългосрочно партньорство с нашите китайски партньори, което се развива с течение на времето. Това е знак на доверие.".

Междувременно през миналата година американският лидер авиоиндустрията Boeing загуби първа сделка след последните разкрития около катастрофите с модела й 737 Max.

Индонезийската авиокомпания Garuda Indonesia обяви, че отказва поръчка за 49 самолета от модела на обща стойност от 6 милиарда долара. Според информацията от ръководството на компанията обмислят възможността да заменят поръчката с други модели на Boeing.

Boeing изгуби първа сделка за 737 Max. И тя е на стойност от $6 милиарда

Boeing изгуби първа сделка за 737 Max. И тя е на стойност от $6 милиарда

Това потвърди индонезийската Garuda Indonesia