Авиокомпаниите задържат поръчките си на проблемния Boeing 737 Max, което е поредният сигнал за задълбочаване на кризата за американския производител.

Във вторник компанията излезе със съобщение, от което става ясно, че едва 10 броя от самолета са били поръчани през първите два месеца на 2019 година. За март няма нови поръчки, след като през същия месец се случи катастрофата с Ethiopian Airlines, в която загинаха всички на борда.

Доставките за същия период са с една трета по-ниски - от 132 броя за 2018 година до 89 за тази.

Тези слаби резултати могат да бъдат сравнени с такива за 112 самолета през първото тримесечие на 2018 година. През този период Southwest Airlines беше сключила сделка за 40 737 Max, а Ryanair - за 25 броя, пише CNN Business.

Общо сделките за Boeing се увеличават слабо в сравнение за предходната година, но продажбите на катастрофиралия модел дават ясен сигнал, че компанията още се намира в средата на кризата след двата инцидента.

Към момента производителят има 5000 поръчки за модела по документи. Засега само една авиокомпания - индонезийската Geruda, обяви, че окончателно се отказва от своята за 50 самолета от модела.