United Airlines отчита загуба от $2,1 млрд преди данъци за първото тримесечие на 2020 г. След публикуване на отчета, акциите на компанията паднаха с до 6%.

Приходите на компанията, една от най-големите в авиосектора в САЩ, намаляват със 17% до $8 млрд. Почти всички загуби са от март. Коригираната загуба не е толкова драматична, а възлиза на $1 млрд. Разликата от $1 млрд. идва от еднократни ефекти. Анализатори обаче очакваха загуа от $378 млн.

Дружеството посочи още, че в момента има достъп до $6,3 млрд. ликвидност, включително $2 млрд. револвиращ кредит. Тя очаква да получи и подкрепа в размер на $5 млрд. за изплащане на заплати.

Американските авиолинии ще получат спасителен пакет от $25 млрд.

Американските авиолинии ще получат спасителен пакет от $25 млрд.

Нискотарифни заеми и директни субсидии

За да подкрепи баланса си, United е влязла и в споразумение с азиатската BOC Aviation. Американската компания ще продаде и после ще наеме обратно 22 самолета, които все още не са доставени.

United съобщи още, че е намалила капацитета си с 90%. Приходите почти са спрели, като карго операциите и продажбите на билети за служители, чиято дейност е определена от властите като жизненоважна, не могат да компенсират загубите.

През първите две седмици на април компанията отчита 97% спад на пътниците. А за целия май очаква по-малко, отколкото само за ден през петия месец на миналата година.

Авиокомпанията ще съкращава и работници, но това ще се случи чак през октомври, тъй като за да получи помощ от правителството, не трябва да уволнява до 30 септември.

Какви опции остават пред авиокомпаниите по време на пандемията?

Какви опции остават пред авиокомпаниите по време на пандемията?

Могат ли компаниите да консолидират пътниците си?