Основателят и доскоро председател на Nikola Тревър Милтън бе освободен в четвъртък срещу гаранция от $100 млн., предава Bloomberg. Ден по-рано 39-годишният мъж се предаде, след като му бяха повдигнати три обвинения, свързани с пазарна манипулация и заблуждение на инвеститорите. Милтън твърди, че е невинен.

Седмица по-рано Том Барак бе освободен под гаранция от $250 млн., най-голямата в историята на Съединените американски щати от $3-те милиарда, които Робърт Дърст плати през 2003 г. Барак е обвинен в незаконна лобистка дейност от името на Обединените арабски емирства.

Милтън напусна Nikola, макар че остава най-големият акционер в компанията, през септември заради обвинения за манипулации и измами. От ноември 2019 г. до септември 2020 г. Милтън "нагло използва социалните медии и интервютата си, за да прави неверни и заблуждаващи твърдения относно технологиите на Nikola", се сочи в обвинението.

Скандалът избухна миналото лято, след като доклад обвини компанията, че не притежава технологиите, които твърди. Nikola цели разработката и производството на превозни средства, включително тежкотоварни, които са задвижвани от водород. Сред най-впечатляващите манипулации бе заснемането на телевизионна реклама, която показва как камионът Nikola One се движи самостоятелно — което се оказа лъжа — камионът е бил засилен и пуснат по инерция.

Акциите на компанията изтриха още 15% в четвъртък и се намират на почти 80% под върха си.

Прокурорите в САЩ твърдят още, че твърденията на Милтън са били насочени към ритейл инвеститорите, на които им липсва професионалния опит на пазарите. Някои от тях са загубили стотици хиляди долари.

"Сложна измама". Акциите на Nikola потънаха след унищожаващ доклад

"Сложна измама". Акциите на Nikola потънаха след унищожаващ доклад

Hindenburg Research изобличиха редица лъжливи твърдения на компанията и основателят ѝ