Коледа вече е само на една ръка разстояние, а няколко дни след това идва и Нова година. И през този период за много компании стои дилемата дали да работят по време на празниците, пише Inc.

Малко въпроси в бизнеса имат лесни отговори, но дали да се затвори офисът или не за Коледа може да се каже, че отговорът определено е "да". Ето защо:

Ще се подобри продуктивността

Изследване доказва, че хората, които почиват, са по-работоспособни. Ако има време в годината, когато служителите са непродуктивни, то това са именно празничните периоди. Докато работят, хората си представят как са със семействата и това им пречи да се концентрират върху задачите. Затова и работодателите, и служителите ще спечелят повече, ако компанията остави тези дни за почивка.

Служителите ще са по-здрави

Лишаването от почивка не е здравословно. Според данни от тестове почивките по празниците могат да намалят риска от сърдечни заболявания с 50% при мъжете и 30% при жените, но само когато те почиват повече от веднъж в годината. Затварянето на офиса за коледните празници означава, че така заетите в компанията със сигурност ще имат поне една ваканция.

Вашите клиенти и бизнес партньори също няма да работят

Ако компанията работи в ниша, в която не ѝ трябват контакти с останали фирми, тогава работата по време на коледната седмица може би има смисъл. Но в случай, че дейността ви е свързана с контакти с клиенти, външни консултанти, инвеститори и други подобни, е твърде вероятно да не можете да работите с тях, тъй като те самите ще са в почивка.

Спестяване

Когато фирмата не работи в празничния период, могат да се спестят много текущи разходи, като тези от осветление и отопление. 

Седмица, която е само от 4 дни

Когато Коледа е през работната седмица, денят, в който се пада така или иначе се дава за почивка. Така, ако работодателите обявят седмицата за почивна, те няма да изгубят стандартните 5 дни, а само 4.

Мнението на служителите

Няма как, когато една компания даде коледната седмица за почивка, това да не се оцени високо от работещите в нея. Дори извън фирмата, този избор говори много и показва отношение към служителите.

Служителите разбират, че могат да почиват

Голяма част от хората смятат, че трябва да работят извънредно и без почивка, за да постигнат целите в кариерата си. Ако те не са виждали шефовете си да почиват, също не биха го направили. Когато обаче работодателите почиват, това кара служителите да са спокойни и да си взимат отпуск.